Se închid școlile în ianuarie din cauza gripei sau nu
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat într-o conferință de presă că nu se declară, încă, existența unei epidemii de gripă în România.
Potrivit lui Rafila, ideal ar fi ca elevii să nu să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce au dispărut simptomele, pentru a se putea preveni răspândirea infecțiilor respiratorii.
Alexandru Rafila a declarat că: “Nu cred că o să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea unităților școlare. Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare în legătură cu ce trebuie făcut în organizarea unităților de învățământ, inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciți, dacă părinții i-au adus la școală, în ciuda faptului că au simptome”.
Ministrul Sănătății a mai spus că este a treia săptămână consecutiv de când numărul cazurilor de gripă au început să crească.
Recomandările oferite de către Autoritățile Sanitare
Autoritățile sanitare au pregătit un set de recomandări la nivel național, pentru a preveni răspândirea gripei. Sunt vizate, în primul rând, școlile și grădinițele, unde riscul de infectare este foarte ridicat, odată cu reînceperea școlii.
Totodată, oficialii din Sănătate vor recomanda izolarea voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, încurajarea vaccinării antigripale a personalului din școli, asigurarea materialelor pentru dezinfecția mâinilor și suprafețelor, aerisirea încăperilor, dar și realizarea unui triaj epidemiologic zilnic și recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.
Toate acestea sunt la nivel de recomandare și nu sunt obligatorii.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Totuși în acest caz, autoritățile își propun să reactiveze vechile centre de evaluare COVID, în care de această dată ar urma să fie evaluate cazurile de gripă și viroze respiratorii.
Astfel că, această măsură ar degreva camerele de gardă și unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor, care, în prezent sunt supraaglomerate de pacienți cu simptomatologie gripală.
Oficialii din Sănătate se așteaptă, de asemenea, la o creștere a cererii de vaccinuri antigripale, în zilele următoare.
Recomandat ar fi o redistribuire a stocurilor de vaccinuri gripale către cabinetele medicilor de familie care au mai multe cereri de vaccinare de la pacienții lor.
Citește și: Au fost confirmate primele decese cauzate de gripă. România se află în stare de alertă epidemică
Numărul cazurilor de gripă a crescut în ultima perioadă iar mai multe persoane au decedat
Potrivit specialiștilor, Camerele de gardă ale spitalelor sunt tot mai aglomerate, iar 10% dintre cei care ajung acolo se internează. În ultima săptămână au fost peste 140.000 de infecții respiratorii, spun specialiștii. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat, joi 5 ianuarie, primele două decese confirmate cu gripă în actualul sezon. Primul caz a fost la o femeie în vârstă de 25 de ani, din București, fără condiții medicale pre-existente și nevaccinată antigripal. Ea a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3, iar al doilea caz a fost la o femeie în vârstă de 50 de ani, din București, care avea probleme medicale preexistente, dar era nevaccinată antigripal. Ea a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.
Au fost raportate la nivel național 4.961 cazuri de gripă clinică comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, număr de cazuri mult crescut față de media calculată de 315 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019). Cazurile de gripă au fost raportate în 34 de județe din țară.
Sursă: g4media.ro