În ce condiții s-ar putea închide școlile din cauza epidemiei de gripă din România! Alexandru Rafila, noi precizări: „De joi se va declara epidemia de gripă”

Author: Lavinia Medrea

Alexandru Rafila, noi precizări

Sursa: Facebook Alexandru Rafila

În funcție de cum evoluează situația gripei din România, elevii ar putea avea de respectat măsuri asemănătoare cu cele din pandemia de COVID-19. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut noi precizări despre epidemia de gripă.

Dată fiind situația cazurilor de gripă din România, este foarte posibil să fie declarată o epidemie, iar odată cu această decizie vor fi introduse și reguli sanitare noi. 

În ce condiții ar putea fi închise școlile din cauza gripei

Cazurile de gripă au crescut alarmant în ultima vreme, iar cei mai afectați sunt bătrânii și copiii.

În intervalul 19- 25 decembrie au fost raportate, la nivel național, 140.688 de cazuri de gripă, IACRS și pneumonii, arată Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Este o creștere îngrijorătoare față de același interval al anului trecut, în care au fost înregistrate 38.322 de cazuri, relatează PlayTech.

Citește și: Alertă de gripă aviară H5N1 în România, după ce 16 păsări au fost găsite moarte, în Suceava

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Autoritățile se așteaptă ca numărul de infectări să se înmulțească, iar Alexandru Rafila a făcut precizări legate de măsurile care se vor lua pentru limitarea răspândirii gripei.

„Așteptăm cifrele de mâine, joia se face bilanțul. E foarte probabil să avem a treia săptămână de creștere consecutivă. În funcție de situația de joi se va declara epidemia de gripă.

Citește și: În ce condiții s-ar putea declara epidemie de gripă în România și ce măsuri vor fi aplicate dacă se întâmplă acest lucru

Nu se introduc restricții, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecția personalului medical și a pacienților, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu”, a declarat Alexandru Rafila.

Elevii care au simptome de răceală nu vor merge la școală

Începând de luni, elevii se întorc la școală, motiv pentru care Alexandru Rafila crede că nu va fi necesară închiderea școlilor, dar că elevii bolnavi nu ar trebui să meargă la cursuri.

„Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare în legătură cu ceea ce trebuie făcut în organizarea unităților de învățământ, inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciți, dacă părinții i-au adus la școală, în ciuda faptului că au simptome”, a explicat Alexandru Rafila.