Profesorii vor să protesteze din cauza Guvernului PNL-PSD-UDMR, care refuză să le acorde majorările salariale prevăzute de lege.
Se închid școlile în ianuarie?
Există toate șansele ca în ianuarie să se închidă școlile, deoarece profesorii se simt nedreptățiți de Guvern și vor să protesteze.
Vineri, liderii a două federaţii sindicale din învăţământ au declarat că profesorii se simt umiliți de Guvern. Acesta refuză să majoreze din 2022 salariile cadrelor didactice.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ avertizează Guvernul României că, salariații din învățământ vor ieși în stradă, pichetând sedille Executivului și prefecturilor.
"Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învățământ va continua, există posibilitatea radicalizării acțiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale “, se arată în comunicatul semnat de președinții celor trei federații reperezentative din Învățământ.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
După 3 ianuarie 2022 s-ar putea ajunge la închiderea școlilor
"Primim foarte multe semnale contondente, reacţiile sunt extrem de dure, oamenii vor să protesteze.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) Spiru Haret, Marius Nistor, a confirmat că posibilitatea unei greve generale este una reală. "În condiţiile actuale, da (închiderea şcolilor în urma unei greve generale- n. r.) e o posibilitate reală", a spus acesta.
Ce își doresc profesorii din partea Guvernului?
Guvernul a declarat în urmă cu câteva săptămâni că salariilee din învățmânt se vor majora, însă proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare relevă contrariul: înghețarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oara, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului.
Sindicatele din Educație reamintesc guvernanților și opiniei publice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020.
Potrivit ȘtirileKanalD.ro, Guvernele României au decis amânarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018.
„De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017. Amânarea de 2 ori a majorărilor salariale – coroborată cu creșterea galopantă a inflației și a prețurilor la energia electrică, gaze naturale și alimente de bază – a condus la scăderea nivelului de trai, chiar sub limita de subzistență, pentru mulți dintre aceștia", mai spun sindicaliștii.