Cei ce dețin apartamente în clădiri cu bulină roșie, ce prezintă risc seismic I, vor trebui să se retragă din domeniul imobiliar. Acest lucru este necesar, pentru a se evita producerea unor tragedii de proporții.
Cum a fost inițiată această măsură
Sunt mari șanse ca cei ce dețin apartamente în clădirile expuse riscului seismic să nu le mai poată pune sub închiriere.
Citește și: Val de cutremure în România: unde au fost înregistrate și ce intensitate au avut seismele
Respectivul proiect de lege a trecut de Senat. Acesta nu doar că prevede interzicerea închirierii, ci presupune mai multe reguli ce vizează construcțiile cu risc seismic de gradul I.
Fostul ministru al Dezvoltării a inițiat proiectul cu scopul de a preveni pierderea de vieți omenești, având în vedere cutremurele produse în acest an, atât în România, pe raza Olteniei, cât și în Turcia și Siria.
Citește și: Românii ce stau la bloc vor fi nevoiți să respecte noile legi. Amenzile primite pot ajunge la 10.000 de lei
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
În România există mii de construcții cu bulină roșie
De asemenea, legea este și o modalitate prin care cei ce dețin imobile în clădiri afectate să conștientizeze riscurile la care sunt expuși locatarii în cazul unui cutremur cu magnitudine ridicată.
Potrivit unei analize făcute de către Ministerul Dezvoltării, țara noastră ar avea un total de 2.600 de clădiri care fac parte din clasele I și II de risc seismic.
Astfel, având în vedere numărul ridicat de astfel de blocuri, mulți dintre proprietarii de apartamente trebuie să se retragă de pe piața imobiliară, dacă nu vor să fie sancționați.„ Pe clădirile astea este obligatoriu să fie acea bulină care semnalează faptul că acea clădire este cu risc seismic. Sigur, eliminarea de pe platforme ca Airbnb sau Booking ar fi destul de dificilă. Aceste proprietăți pot fi totuși urmărite de către administrația statului.
Și evident că dacă sancțiunile pentru o astfel de listare ar fi foarte mari, atunci sigur că proprietarilor le ar fi teamă să le mai promoveze.”, a explicat Mircea Zilișteanu, specialist în domeniul imobiliar, conform Fanatik.
Citește și: Cum poți să primești alertă, înainte de cutremur, în România! Activează alertele din aplicația INFP