Criza provocată de noul coronavirus a dus la schimbarea priorităților în domeniul economic. Iată ce spune ministrul Finanțelor despre mărirea pensiilor și alocațiilor.
La începutul lui 2020 s-a vorbit despre mărirea pensiilor și alocațiilor, măsură care ar fi trebuit să fie pusă în practică în a doua jumătate a anului.
Citeste si: Încă un județ din țară unde masca de protecție este obligatorie: "Este o decizie prin care limităm răspândirea comunitară a noului tip de coronavirus"
În contextul actual, aceste măriri sunt puse sub semnul întrebării, având în vedere că pandemia de coronavirus a dus la apariția unor cheltuieli suplimentare, ceea ce înseamnă că este nevoie de o reevaluare a bugetului.
Se mai măresc pensiile și alocațiile? Ministrul Finanțelor a făcut precizări în legătură cu acest subiect
Autoritățile au dat asigurări că nu vor exista probleme cu privire la plata pensiilor și alocațiilor, însă nu pot spune cu certitudine dacă acestea vor fi mărite în perioada imediat următoare.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a precizat că deși la începutul anului majorarea pensiilor și alocațiilor era o măsură luată în considerare, criza coronavirusului a dat peste cap bugetul inițial, motiv pentru care în prezent nu poate fi luată o decizie în legătură cu acest subiect.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei
Citeste si: Anunț important despre indemnizația pentru creșterea copilului. Ce se întâmplă dacă expiră în timpul stării de urgență?
Florin Cîțu nu a eliminat posibilitatea ca pensiile și alocațiile să fie mărite, însă a precizat că acest lucru depinde foarte mult de execuția bugetară.
"Când am început anul, bineînțeles că am alocat bani în buget (pentru pensii și alocații mărite- n.r.). De fiecare dată, am spus însă că depinde de execuția bugetară. Tot timpul trebuie să ne uităm atent la execuția bugetară și vedem concluziile după aceea.
Dar ne uităm la toate cheltuielile din buget, toate grupele mari de cheltuieli. Dacă după primele două luni execuția bugetară arăta foarte bine, vă spun că în acest moment, în martie, deja vedem impactul crizei, cu venituri mai mici, cheltuielile crescute, iar la rectificarea bugetară vă spun că avem o creștere semnificativă a cheltuielilor, vom aloca în plus un miliard de lei doar pentru concediile medicale, o sumă semnificativă pentru șomaj tehnic, peste 7 miliarde de lei, și mai avem și alte cheltuieli pentru ajutor social, asta înseamnă că vom cheltui foarte mult, în timp ce pentru tot anul veniturile bugetare scad semnificativ, deficitul bugetar crește, estimarea pentru tot anul crește, ceea ce înseamnă că și necesarul de finanțare crește.", a spus ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, potrivit digi24.ro .
Citeste si: Câți bani plătește statul pentru o persoană aflată în carantină instituționalizată! 14 zile costă mai mult decât șomajul tehnic pe o lună