Se modifică plafonul de la care pensionarii primesc tichete. Mai mulți pensionari se vor bucura de acest ajutor

Autor: Bianca Vidoi

Se modifică plafonul de la care pensionarii primesc tichete.

Sursa: Pexels.com

Pensionarii din Bacău au un motiv de bucurie, deoarece plafonul de la care se acordă tichete pensionarilor va putea crește.

Tichetele sociale sunt oferite de către stat pentru a îi ajuta pe oamenii cu venituri mici să aibă un trai cât mai bun, în baza creșterilor costurilor de trai. În prezent, pensionarii cu venituri de sub 1.800 de lei pe lună primesc ajutor din partea statului, însă Consiliul Local Bacău își dorește să crească plafonul de la care pensionarii primesc tichete. 

Se modifică plafonul de la care pensionarii primesc tichete

Astăzi, 28 martie 2024, Consiliul Local Bacău va dezbate într-o ședință o propunere ce are la bază creșterea plafonul de la care pensionarii din municipiu pot primi tichete. Propunerea ce este dezbătută în ședința de la data de 28 martie 2024 urmărește modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Bacău nr. 93 din 31.03.2021, astfel încât suma de la care se pot acorda tichetele pensionarilor din municipiu să crească de la 1.800

de lei la 2.100 de lei. 

Citește și: Banii rămași pe cardurile de energie pot fi retrași până la finalul lunii martie! Ce acte sunt necesare pentru a putea primi banii cash

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Prin această propunere, mai mulți pensionari se pot bucura de tichetele din partea statului, realizate pentru a oferi protecție socială pentru persoanele vârstnice. Această decizie a fost luată pentru a ajuta persoanele vulnerabile să aibă un trai decent, ținând cont rata inflației. Propunerea vine ca o modificare a prevederilor legale din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, în care este observată o creștere a valorii punctului de pensie cu 13,8% în anul 2024 față de anul precedent.

Consiliul Local Bacău propune astfel ca începând cu primul semestru al anului 2024, plafonul pentru pensionarii ce primesc tichete să fie modificat, astfel încât vârstnicii cu venituri de până la 2.100 de lei brut pe lună să primească acest ajutor din partea statului. Decizia finală cu privire la această modificare va fi luată de către Consiliul Local Bacău, în cadrul ședinței de la data de 28 martie 2024, potrivit desteptarea.ro.

Pensionarii pot primi compensare de 90% la medicamente

Pensionarilor le este tot mai greu să își împartă pensia pentru a își achiziționa medicamente, a plăti facturile și a își cumpăra mâncare, motiv pentru care Casa Națională de Asigurări de Sănătate propune noi moduri în care persoanele vulnerabile să fie ajutate pentru a avea un trai cât mai lipsit de griji.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a prezentat un ghid ce cuprinde reguli cu privire la compensarea medicamentelor pentru anumite categorii, printre care se numără și copii, gravide, lehuze și tinerii între 18 și

26 de ani care sunt elevi, studenți sau ucenici, dar și pensionari.

Pensionarii pot lua compensat 3 medicamente, însă este necesar ca valoarea acestora să nu depășească 300 de lei, pentru a beneficia de o compensație de 90%. Doar medicii de familie pot prescrie aceste medicamente cu o compensare de 90%, în limita unei singure rețete pe lună. Alături de rețetă este necesar să aveți asupra voastră și cuponul de pensie în original și o copie după acesta.

Anul 2024 a adus o creștere a plafonului până la care pensionarii pot beneficia de reducerea de 90% a medicamentelor, astfel acum a ajuns la 1.803 lei pe lună de la 1.608 de lei, potrivit newsweek.ro.