Vârsta de pensionare a devenit un subiect fierbinte în România, mai ales după ce Coaliția de guvernare a depus un nou proiect de lege ce vizează modificarea legislației privind pensiile speciale. Scopul declarat este de a elimina inechitățile dintre categoriile de pensionari și de a asigura un regim echitabil pentru toți cetățenii, indiferent de profesie.
De ce se schimbă vârsta de pensionare?
Potrivit premierului Marcel Ciolacu, modificarea legislației vine ca o necesitate impusă de angajamentele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„România nu își poate permite să piardă acești bani. Acest proiect are ca scop corectarea inechităților dintre pensionari, atât din perspectiva contributivității, cât și a vârstei de pensionare- 65 de ani pentru toți, inclusiv pentru cei „speciali”, a declarat Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
Ce categorii vor fi afectate?
Proiectul de lege vizează în special categoriile profesionale care beneficiau de pensie de serviciu, cum ar fi magistrații, judecătorii Curții Constituționale, procurorii și personalul juridic de specialitate. Conform noii legi, începând cu 1 ianuarie 2026, aceștia vor putea ieși la pensie doar dacă îndeplinesc două condiții stricte:
- o vechime minimă de 25 de ani exclusiv în funcțiile respective;
- o vârstă minimă de pensionare de 48 de ani.
Deși această vârstă este în continuare mai mică decât cea aplicabilă celorlalți români, este un pas spre uniformizarea criteriilor de pensionare.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Cine sunt românii care pot ieși la pensie în anul 2025. Tabel pentru femei și bărbați
Magistrații tineri, la pensie la 65 de ani
Una dintre cele mai importante prevederi ale noii legi este legată de magistrații care vor intra în sistem după adoptarea legii. Aceștia nu vor mai beneficia de excepții, urmând să se pensioneze la aceeași vârstă de pensionare ca toți ceilalți români, adică la 65 de ani.
Crin Antonescu a subliniat că această reformă este esențială pentru credibilitatea statului și pentru reducerea inechităților.
O rată unică de înlocuire pentru toate pensiile speciale
Proiectul mai prevede și o reformă a modului de calcul al pensiilor speciale. Se introduce o rată de înlocuire unică de 65% din baza de calcul pentru toți beneficiarii.
Astfel, se elimină diferențele mari între diversele categorii profesionale cu statut special, iar sistemul devine mai transparent și mai echitabil.Chiar dacă modificările actuale vizează în principal beneficiarii pensiilor speciale, ele ar putea crea un precedent pentru o eventuală armonizare a vârstei de pensionare pentru toate categoriile profesionale. Într-un sistem echitabil, toți cetățenii ar trebui să aibă drepturi și obligații egale, inclusiv în ceea ce privește ieșirea din activitate.
Citește și: Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Modificarea vârstei de pensionare este un pas important spre un sistem de pensii mai echitabil în România. Deși proiectul vizează în prezent doar anumite categorii privilegiate, direcția este clară: statul dorește să creeze un cadru legal unitar și sustenabil. În contextul angajamentelor asumate prin PNRR și al presiunii publice, este de așteptat ca reforma să continue și în anii următori.
Pentru cei interesați de evoluția legislației privind vârsta de pensionare, este esențial să urmărească dezbaterile din Parlament și să se informeze constant despre noile modificări legislative.