Se pot relua nunțile din 15 mai? Ce restricții vor fi impuse pentru invitați

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 23 iul 2022, 15:40

Începând cu 15 mai, nunțile ar putea fi reluate, dar cu testarea invitaţilor pe cheltuiala organizatorilor, printre alte restricții.

Pandemia a pus pe pauza multe dintre planurile românilor pe plan personal. Cu toate acestea, nunţile s-ar putea relua anul acesta din 15 mai, însă doar cu testarea invitaţilor, la inițiativa Asociaţiei Furnizorilor din Industria Nunţilor. Ei au propus Guvernului  ca aşezarea la masă a invitaţilor să se facă în funcţie de rata de infectare.

Nunţile s-ar putea relua din 15 mai, cu anumite restricții

Au fost propuse trei scenarii: verde, galben, roșu. În cel roșu, propunem că nunțile să poată avea loc dar doar dacă invitații au făcut vaccinul, au avut COVID-19 sau acceptă testarea la intrarea la eveniment, pe cheltuiala organizatorilor.

”Cei care vor fi testați pozitiv nu vor putea intra. E dorința tuturor să fie safe, pentru siguranță invitaților. Ori un test PCR cu 24 de ore înainte sau la intrare, un test rapid.

Vorbim și de cele non invazive, cele cu salivă.

Asociația din industria nunților a pregătit un proiect de lege, cu o corelare între suprafață și numărul de invitați. Este o alianța mare, împreună cu HoReCa, turismul, concertele. Există un grup de lucru pentru a intră în normalitate.

În funcție de rata de infectare, la o masă de 12 persoane vor sta 6, 8, sau 10 persoane.

Dacă sunt testați se poate să fie și dans, dar punem o limitare în funcție de suprafață ringului”, a precizat Alin Caraman, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor din Industria Nunţilor, potrivit  Antena 3.

Citeste si: Ce se va întâmpla cu vaccinul AstraZeneca? Valeriu Gheorghiță: „Se poate ajunge la orice scenariu.”

Restricţiile vor fi relaxate înainte de Florii şi de Paşte

În Vinerea Mare, magazinele vor fi închise la ora 20.00, în loc de ora 18.00, în zilele de 23 aprilie şi 30 aprilie, potrivit Hotărârii de Guvern.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„În zilele de 23 aprilie şi 30 aprilie 2021, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5,00 – 20,00. În intervalul orar 20,00 – 5,00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu”, se arată în Anexa 3 a HG.

Circulaţia va fi prelungită în perioada 1 mai – 2 mai, în intervalul orar 20.00 – 05.00, pentru ca lumea să poată participa la slujba de Înviere.

„În toate localităţile se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 1 mai – 2 mai 2021, în intervalul orar 20,00 – 5,00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase”, prevede Anexa 3 a HG de prelungire a stării de alertă.

De asemenea, în perioada 8 mai – 9 mai, persoanele pot circula între ora 20.00 – 05.00 pentru a participa la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan.

Citeste si: Este necesară carantina de două săptămâni în România? Adrian Marinescu: „Va fi o situație grea în săptămânile care urmează...”

De asemenea, proiectul de HG prevede ca staţiunile de pe litoral să fie deschise, cu respectarea regulilor în vigoare, însă la o capacitate de maximum 70%, după modelul celor de la munte, aşa cum anunţase anterior premierul Florin Cîţu.

Citeste si: Guvernul a adoptat noi măsuri! Cum se va circula în noaptea de Paște și ce program vor avea magazinele? Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp