Se prelungesc plafonările prețurilor la gaze și curent! Ministerul Energiei a anunțat cât timp este valabilă extinderea acestora

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 22 feb 2025, 14:51

Se extinde perioada de plafonare a prețurilor la gaze și energie electrică

 
Sursa: PixaBay

Ministerul Energiei a publicat recent proiectul de ordonanță de urgență prin care se propune extinderea perioadei de plafonare a prețurilor la gaze și energie electrică.

Conform proiectului, plafonarea prețurilor va fi aplicată astfel: de la 1 aprilie 2025 până la 31 martie 2026 la gaze naturale, iar la energie electrică de la 1 aprilie 2025 până la 30 iunie 2025.

Citește și: SURSE: Plafonarea prețurilor la gaze naturale ar putea fi prelungită cu încă un an. Ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor la curentul electric

Prețurile plafonate

Pentru perioada menționată, prețurile finale facturate vor fi următoarele:

Energie electrică: maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus pentru:

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum crede Carmen Harra că va gestiona apărarea României, Donald Trump? "Ar fi grozav dacă ar putea, întrebarea este: ce vrea el, de fapt?"

  • Clienții casnici cu un consum lunar de până la 100 kWh.

  • Clienții casnici care au persoane ce utilizează dispozitive medicale alimentate electric, pe baza unei confirmări medicale.

  • Familiile care au în întreținere cel puțin 3 copii sub 18 ani.

Gaze naturale:

  • 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici.

  • 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții noncasnici care au avut un consum anual de până la 50.000 MWh în anul anterior. Această categorie include producătorii de energie termică, clienții noncasnici din parcuri industriale reglementate de Legea nr. 186/2013, precum și cei din sistemele de distribuție închise.

Cine beneficiază de această măsură

Această plafonare vizează în special consumatorii casnici cu venituri mici sau situații speciale, persoanele care depind de echipamente medicale alimentate electric, familiile numeroase și anumiți consumatori noncasnici, inclusiv parcurile industriale și sistemele de distribuție închise.

Guvernul va compensa diferența de cost din bugetul de stat, pentru a evita transferul acestor costuri către consumatori.

„Motivul deciziilor guvernamentale este legat de necesitatea de a pregăti o perioadă de tranziție către piețele liberalizate de energie electrică și gaze naturale, astfel încât să nu se producă o destabilizare la nivelul participanților la

piață, precum și de a asigura, înainte de liberalizare, o perioadă de pregătire a măsurilor de sprijin care se vor acorda punctual consumatorilor afectați de sărăcia energetică”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței, potrivit Digi24.