Se prelungește sau nu anul școlar 2022-2023 din cauza grevei profesorilor? Anunțul făcut de ministrul Educației. Când este ultima zi de școală?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 12 mar 2024, 00:15

Se prelungește sau nu anul școlar 2022-2023 din cauza grevei profesorilor

Sursa: freepik.com

Anul școlar 2022-2023 nu se prelungește în urma grevei profesorilor, a anunțat duminică ministrul Educației, Ligia Deca.

Anul școlar 2022-2023 nu se va prelungi după data de 16 iunie, dată la care este programată încheierea cursurilor pentru elevi, potrivit calendarului școlar aprobat de Ministerul Educației. Ministrul educației, Ligia Deca, a explica duminică după ședința de guvern că acest lucru este „pentru binele tuturor” având în vedere că de la jumătatea lunii cresc temperaturile în clase și ar fi disconfort pentru elevi și dascăli. 

Citește și: Înscrierile pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat se vor prelungi cu trei zile. Perioada de încheiere a mediilor va fi și ea prelungită

Anul școlar 2022-2023 nu se prelungește din cauza grevei profesorilor 

Anul școlar 2022-2023 nu se va prelungi după data de 16 iunie, dată la care este programată încheierea cursurilor pentru elevi, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca.

Ministrul a menționat că această decizie este benefică și pentru elevii din clasele terminale, pentru care ar fi nevoie amânarea examenlor, dacă s-ar prelungi anul școlar 

„Trebuie să ne aducem aminte că motivul pentru care școala se termină în jur de 15 iunie, urmată de examenele naționale, într-un calendar destul de strâns, este legat de modul în care se desfășoară activitatea de învățământ în toată țara, atunci când temperaturile cresc.

Pentru binele nostru, al tuturor, și mai ales pentru binele copiilor, este bine ca perioada cu temperaturi ridicate să nu fie o perioadă în care se desfășoară activități școlare, mai ales acolo unde infrastructura nu permite răcirea temperaturilor în școli. Din acest motiv, din nou, pentru binele elevilor, este bine să rămânem în calendarul școlar asumat”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, potrivit HotNews.ro

Citește și: Înscriere facultate 2023: Ce acte trebuie să cuprindă dosarul pentru admitere

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Greva profesorilor continuă 

Greva profesorilor continuă luni, 12 iunie 2023, atunci când ar fi trebuit să aibă loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Majoritatea profesorilor sunt hotărâți să nu participe la niciun examen național, a declarat vineri liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor. 

După discuțiile de la Guvern, de duminică, sindicatele au anunțat că profesorii nu se vor întoarce în bănci până când ultima ofertă a Guvernului nu va fi scrisă negru pe alb, prin ordonanță de urgență.

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor a declarat vineri, pentru HotNews.ro că „ la acest moment peste 70% din corpul profesoral continuă greva, iar majoritatea colegilor sunt hotărâți să nu participe la niciun examen național”. 

Acesta a mai spus că greva continuă atât timp cât nu va fi prevăzut într-un act normativ, respectiv într-o ordonanță de urgență, principiul de la care va porni grila de salarizare în viitoarea lege a salarizării, iar majorările nu vor fi aplicate integral, și nu eșalonat. „Oamenii nu cred în promisiuni. Asta tot auzim- că va fi, că vom face”,  a subliniat Marius Nistor. 

„Colegii sunt hotărâți să continue greva. Peste 70% din corpul profesoral este în grevă. Va fi foarte urât în situația în care Guvernul nu înțelege nimic, pentru că starea de furie, de frustrare și de nemulțumire este maximă. În momentul de față, majoritatea colegilor sunt hotărâți să nu participe la niciun examen național. Asta este realitatea. Refuză categoric să participe la așa ceva. Cu grevă sau fără grevă, este poziția lor, dacă nu se rezolvă nimic”, a declarat liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” pentru sursa mai sus citată.