Se prelungește termenul de cumpărare a anilor de pensie! Cât timp mai au românii la dispoziție

Author: Lavinia Medrea

Cât timp mai au românii la dispoziție

Sursa: PixaBay

Din fericire pentru români, termenul de cumpărare a anilor de pensie se prelungește. Decizia a fost luată de Guvern.

Prelungirea termenului de cumpărare a anilor de pensie este posibilă datorită unui proiect de ordonanță care se află în dezbatere publică la Ministerul Muncii.

Se prelungește termenul de cumpărare a anilor de pensie

Proiectul prevede o prelungire a termenului până la 31 decembrie 2024. Așadar, românii au mai mult timp la dispoziție să-și cumpere ani de pensie.

„1. La articolul II, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

Citește și: Cine sunt românii care pot primi vouchere în valoare de 1.500 de lei! Lista cu beneficiarii va fi actualizată până pe 15 iulie

Art. II – (1) Până la data de 31 decembrie 2024, persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr.

1. Modelul actului adițional la contractul de asigurare socială este prevăzut în anexa nr. 2.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

2. La articolul V, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

Art. V – (1) Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 decembrie 2024.

(3) În situaţia în care, la data de 31 decembrie 2024, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate”, menționează documentul postat de Ministerul Muncii. 

Citește și: Data până la care se pot folosi cardurile de energie a fost modificată. Beneficiarii pot plăti și datoriile de anul trecut

Datorită acestui proiect, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare,

în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Condiții pentru încheierea contractului de asigurare socială

Contractul de asigurare socială poate să fie încheiat doar cu câteva condiții.

Persoana în cauză trebuie să nu fie pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială și să nu fi avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se cere acest tip de asigurare.

Este de menționat că acest contract de asigurare socială se încheie doar pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă și doar pentru perioade anterioare.

Altă condiție este nerealizarea stagiului de pensionare sau a unui stagiu dobândit stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.