Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a decis redeschiderea activitatii in restaurante, teatre si cinematografe, cu mentiunea ca functionarea in interior a acestora poate avea loc in doua situatii. Acest lucru se intampla la aproximativ o saptamana dupa inchidere, in urma discutiilor pe care premierul le-a purtat vineri cu reprezentantii HoReCa.
Conditii de functionare
Incăperile vor fi umplute la capacitate de 50% în zonele unde sunt până la 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, iar cu capacitate de 30% și cu program limitat până la ora 23.00
În privința zonelor unde se depășesc trei cazuri la mia de locuitori, localurile și sălile de activități culturale vor fi inchise. În cursul serii de marti, șeful DSU, Raed Arafat a dat asigurări de funcționare a restaurantelor, cazinourilor și activitătilor culturale, acolo unde Comitetele Județene vor decide că incidența de cazuri de COVID-19 este sub 3 la mia de locuitori.
Ce ramane inchis?
Activitatea cluburilor, barurilor și discotecilor rămâne închisa ca și până acum, excepție făcând terasele, care vor funcționa în condițiile actuale: distanța între mese să fie minim de 2 metri, iar la o masă să nu fie mai mult de șase persoane din aceeasi familie sau grup.
Arafat a anunțat, de asemenea, că restaurantele din hoteluri și pensiuni rămân deschise doar pentru persoanele cazate acolo, în condițiile în care incidența cazurilor nu depășește 3 la mia de locuitori.
Acolo unde incidenţa infectărilor e sub 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv zonele pietonale şi de aşteptare. Când incidenţa depăşeşte 3 la mie purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise, de la ieşire de acasă până la revenirea acasă.
Unde incidenţa depăşeşte 3 la mie activitatea acestor instituţii va fi sistată.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
„ Pentru hoteluri, la peste 3 la mie, vor putea servi numai persoanele care sunt cazate în hotel. Evenimentele private – nunţi, botezuri, aniversări, mese festive – în spaţii deschise şi închise sunt interzise pe plan naţional în următoarea perioadă până vom observa o scădere a numărului cazurilor”, a afirmat Arafat.
El a explicat că s-a dovedit că este foarte greu ca regulile de distanţare să se aplice, iar în acest context aceste evenimente devin „un loc unde se răspândeşte virusul”.
„ Soluţia cea mai bună şi necesară este oprirea evenimentelor pentru că sunt un loc de transmitere, acest lucru nimeni nu poate să îl nege. Dacă situaţia de îmbunătăţeşte se poate reveni asupra acestui lucru”, a afirmat Arafat.
El a precizat că este vorba despre mesele festive, nu despre ceremoniile din interiorul lăcaşurilor de cult, care se vor desfăşura cu un număr limitat de participanţi.
În ceea ce priveşte campania electorală, evenimentele sunt permise în spaţii interioare cu participarea a maximum 20 de persoane, iar în exterior numărul participanţilor se reduce la cel mult 50 de persoane.
„ Tot personalul care lucrează în centrele de persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi, pentru protejarea persoanelor respective tot personalul care lucrează acolo se va testa o dată pe sătpămână prin grija DSP. La acest moment programul nu mai e de 14 zile şi atunci e normal ca testarea să fie frecventă”, a mai spus Raed Arafat.
Citeste si: Orașul din România unde se închid din nou restaurantele și cafenelele. Până când sunt valabile restricțiile?