Ce taxe ar putea fi eliminate în 2023. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în buzunare, începând cu anul viitor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 22 sep 2022, 17:06

Din 2023 taxele se pot reduce

Sursa: PixaBay

Două propuneri legislative înregistrate la Senat doresc să ia din buzunarele românilor mai puțin bani, după primirea salariului și achitarea cheltuielilor la utilități.

Cele două propuneri au ca și scop reducerea taxelor ce se aplică salariului brut, scăderea cotei de TVA pentru energia electrică, dar și un sprijin de 1.000 lei acordat gospodăriilor, în factura de energie electrică sau gaze naturale.

Mai puțin bani pentru taxe

Taxele nu vor mai lăsa românii cu o gaură în portofel, prima propunere legislativă are ca și scop reducerea taxelor ce se aplică salariului brut.

Pentru anul 2023, deducerea personală ar prelua 25% din salariul minim brut, ce poate include și contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe venit. Pentru anul 2024, deducerea personală propusă este de 50% din salariul minim brut, pentru 2025 de 75% din salariul minim brut, urmând ca din   2026 deducerea personală să fie de 100% din salariul minim brut.

Persoanele ce primesc salariul minim pe economie vor primi în mână exact salariul brut trecut în contractul de muncă, în 2026.

În cazul persoanelor ce primesc salarii mai mari față de cei ce au minimul pe economie c va fi stabilit în anul 2026, se vor aplica taxele salariale sumei rezultate din scăderea salariului minim pe țară din salariul lor brut. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În prezent, deducerile personale se aplică salariilor brute ce ajung la valoarea de 3.600 lei și are valori diferite în funcție de venitul lunar brut și numărul de persoane aflate în întreținere.

Costurile energiei electrice și a gazelor naturale pot fi reduse

A doua propunere legislativă are în vedere atât consumatorii casnici, dar și firmele. Printre măsurile propuse pentru a reduce costurile la energie electrică și la gaze naturale se află reducerea cotei de TVA la 5% de la 19% cât este în prezent, eliminarea accizei și a certificatelor verzi

aplicate energiei electrice, precum și eliminarea contribuției de cogenerare.

Inițiatorii propunerilor doresc și să fie implementat un sprijin financiar acordat fiecărui consumator, în valoare de 1.000 de lei, direct în factura de energie electrică sau la cea de gaze naturale.

O altă propunere este pentru perioada 1 octombrie 2022 și sfârșitul anului 2024, firmele ce datorează impozit pe profit trimestrial să primească un ajutor sub formă de credit fiscal pentru scăderea din impozitul pe profit sau micro sau a jumătate din cheltuielile suplimentare generate de creșterea prețurilor față de prețul mediu ponderat de tranzacționare din interval.

Sursa: avocatnet.ro