Se schimbă anotimpurile? De ce am avut temperaturi atât de scăzute în luna mai

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 16 feb 2024, 04:35

Se schimbă anotimpurile?

Sursa: Unsplash

S-a putut observa că cele patru anotimpuri s-au transformat în două în ultimii ani, însă cum ne afectează aceste schimbări climatice.

Schimbările climatice vor începe să fie mai vizibile cu trecerea timpului, astfel temperaturile vor fi mai ridicate, iar fenomenele vor fi extreme. Cum ne vor afecta aceste schimbări climatice?

Citește și: Prognoza meteo ANM miercuri, 17 mai 2023. Vremea va fi închisă și va ploua în majoritatea regiunilor

Explicația temperaturilor scăzute în luna mai și impactul schimbărilor climatice

La nivelul României, temperatura medie anuală a aerului a crescut cu mai mult de 1 grad Celsius, în perioada 1901-2020, iar Dr. Roxana Bojariu, cercetător științific gradul I, a scris într-un studiu că în următorii 30 de ani, creștere medie a temperaturii lunare în cea mai caldă lună a anului de până la aproape de 4 grade Celsius, chiar cu 8 grade în timpul verii.

Temperaturile vor crește, însă aversele se vor reduce, în timp ce vara, precipitațiile abundente vor fi mult mai dese. Se crede că în viitorul apropiat vom mai putea găsi zăpada doar la munte, schimbările climatice vor afecta astfel grosimea stratului de zăpadă. Cantitățile de zăpadă vor scădea puternic pe întreg teritoriul României. 

Anotimpurile vor fi în continuare patru, însă caracteristicile fiecărui anotimp se vor modifica, iar oamenii vor fi afectați de aceste tranziții ce nu vor mai exista.

Primăvara vine mai devreme, iar iarna va fi un strat mai subțire de zăpadă și cel mai puternic impact este asupra culturilor agricole.

Citește și: Alergiile puternice la polen? Acesta ar putea fi motivul!

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

La ce să ne așteptăm în luna iunie

Săptămâna 29.05.2023 – 05.06.2023

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale, mai ales în nordul și centrul țării, în rest, normale. Precipitațiile vor fi abundente în sud-vest și în zonele montane, dar în general normale în celelalte zone. Precipitațiile sunt așteptate să fie abundente în zonele montane și în general normale în restul țării, în această perioadă. 

Săptămâna 05.06.2023 – 12.06.2023

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, sudice și sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. 

Surse: meteoromania.ro, stirileprotv.ro 

Citește și: Vremea în luna mai 2023: Prognoza meteo pentru ultima lună de primăvară