Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat decizia de a modifica, prin intermediul unui act normativ, normele privind asigurările auto. Astfel, din această toamnă, nu se vor mai emite anumite polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).
Cum se vor modifica asigurările RCA din această toamnă?
Începând cu luna septembrie, asigurările auto vor suferi o serie de modificări.
Astfel, dacă până acum anumiți șoferi aveau posibilitatea de a-și face asigurări RCA valabile doar pe teritoriul României, începând din toamnă, astfel de polițe nu vor mai fi emise.
Practic, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat că începând cu data de 8 septembrie 2022 va fi abrogat paragraful Norma ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România ce stabilește posibilitatea de a deține o poliță RCA valabilă doar pe teritoriul României.
Mai exact, anumiți șoferi aveau posibilitatea de a-și face asigurare RCA valabilă doar pe teritoriul României în cazul în care vehiculele deținute aveau șanse foarte mici să circule în afara țării din cauza unor limitări tehnice sau legale.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
„În cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitărilor tehnice sau legale, nu există posibilitatea de a circula în afara teritoriului României, asigurătorii RCA emit polița RCA cu valabilitate pe teritoriul României și stabilesc tariful de primă luând în considerare riscurile aferente”, acesta este paragraful care
va fi dispărea din această toamnă, potrivit avocatnet.ro.Aceasta nu este singura modificare anunțată de ASF, ci din toamnă se va elimina și paragraful care prevede aplicarea unor reduceri pentru persoanele cu deficiențe locomotorii.
Citeste si: Care sunt taxele și de ce acte ai nevoie pentru a înmatricula un autoturism în anul 2022, în România
Noi reguli pentru asiguratori începând din septembrie 2022
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat că vor exista o serie de schimbări și în ceea ce îi privește pe asiguratori. Mai exact, aceștia nu vor mai fi obligați să notifice ASF în momentul în care vor dori să modifice tarifele de primă. În prezent, asiguratorii erau obligați să facă acest lucru cu cel puțin 60 de zile înainte de perioada în care acestea pot fi practicate.
Din toamnă, tarifele de primă practicate vor fi certificate de către un actuar. Acesta va analiza tarifele pentru a se asigura că acestea respectă prevederile legale.Tot din toamnă, mai exact începând cu data de 15 octombrie 2022, formularul de constatare amiabilă care trebuie completat în cazul unui accident rutier fără victime va fi disponibil și electronic, nu doar pe hârtie.
Citeste si: Când se mai fac înscrieri pentru programul Rabla în 2022. Sesiunea din luna mai a luat sfârșit