Lumea banilor este pe cale să se schimbe radical odată cu apariția monedei virtuale de la Facebook, LIBRA.
Finanțiștii din toată lumea, dar și guvernele și băncile centrale au avut un val de reacții în urma anunțului făcut de Facebook. BNR a publicat un punct de vedere legat de apariția noii monede virtuale.
De cand a fost anuntat de Facebook ca proiect de moneda digitala, LIBRA a facut valuri.
Voi incerca mai jos sa ofer unele argumente privind trepidatiile induse de acest proiect, scrie Daniel Dăianu, fost membru în CA la Banca Națională a României, numit recent președintele Consiliului Fiscal.
Redăm, în continuare, întreaga opinie a lui Daniel Dăianu, de pe site-ul oficial de opinii al BNR.
Ma numar printre cei care vad “crypto-monedele” (Bitcoin, etc) nu ca bani autentici ,intrucat nu poseda insusiri de baza care sa justitice un asemenea statut; ma refer la excesiva volatilitate, la faptul ca nu au in spate un “imprumutator de ultima instanta” (banca centrala), care este trasatura cheie a banilor fiduciari (fiat money).
Cripto-monedele sunt in fapt active financiare (financial assets), in care se investeste in speranta unor castiguri mari. Ca aceste active au o aparitie de pus in relatie cu neincrederea multora in modul in care a fost gestionata criza financiara ce a erupt acum un deceniu, ca pretind a forma circuite paralele la cele bancare, o descentralizare a puterii in general, implica o discutie in sine. Oricum, nu trebuie sa fie confundate monede digitale emise de banci centrale cu crypto-monedele.
Monedele digital e emise de banci centrale ar substitui numerarul (cash) furnizand sistemelor bancare moneda de baza (base money), care poate fi multiplicata tot pec ale digitala (vezi si textul meu pe Opinii BNR privind digitalizarea si banii).
Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu urmează să adopte joi o nouă ordonanță de urgență de tip „trenuleț”, care aduce modificări importante în mai multe domenii-cheie ale administrației publice.
Ceea ce trebuia să fie o zi de neuitat pentru o familie venită din Spania s-a transformat într-un coșmar. Un zbor de agrement cu elicopterul deasupra New York-ului s-a încheiat tragic, după ce aparatul de zbor s-a prăbușit în râul Hudson, la doar 15 minute de la decolare. Toți cei șase pasageri — trei adulți și trei copii — și-au pierdut viața.
Patrick, câștigătorul celui de-al treilea sezon al reality show-ului „Casa iubirii”, a stârnit un val de emoție și curiozitate în rândul fanilor, după ce a oferit un răspuns neașteptat la o întrebare primită pe Instagram.