Se schimbă Codul Rutier: Șoferii vor fi obligați să acționeze frâna de mână când parchează pe un drum public. Ce amenzi riscă conducătorii auto?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 27 dec 2023, 03:55

Persoanele care nu vor acționa frâna de mână atunci când parchează pe un drum public vor risca să primească amenzi.

Sursa: https://www.facebook.com/www.politiaromana.ro

Codul Rutier a suferit o serie de modificări importante, iar printre acestea, șoferii vor fi obligați să utilizeze frâna de mână atunci când vor parca pe un drum public.

Persoanele care nu vor acționa frâna de mână atunci când parchează pe un drum public vor risca să primească amenzi.

Au apărut noi reguli în Codul Rutier

Majoritatea șoferilor nu știu noile reguli care au apărut în Codul Rutier, iar mulți dintre ei nu știu că atunci când parchează pe un drum public sunt obligați să acționeze frâna de mână. În lege este precizat foarte clar că șoferii pot să primească amenzi în cazul în care nu țin cont de regulile stricte la oprirea și parcarea autoturismelor.

Mai exact, va fi sancționata „nerespectarea obligației de a acționa frâna de ajutor, de a opri funcționarea motorului și de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta”.

Citește și: Codul rutier se schimbă! Robert Cazanciuc, despre Legea Anastasia şi perioada de interdicţie a redobândirii permisului pentru criminalii de pe şosele

Șoferii care nu acționează frâna de mână riscă amenzi mari

Astfel, șoferii au obligația ca atunci când opresc pe un drum public să utilizeze frâna de mână. De asemenea, aceștia trebuie să se asigure că au oprit motorul sau au lăsat autoturismul „în viteză” înainte de a se îndepărta.

Cei care nu respectă această lege riscă amendă și trei puncte de penalizare. Potrivit Codului rutier, „se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staționare”.

În același timp, tot cu amendă și trei puncte de penalizare sunt sancționate și oprirea nejustificată sau circulația pe banda de urgență a autostrăzilor sau oprirea pe partea carosabilă a drumurilor expres sau europene. Legea este valabilă și la depășirea cu 21 până la 30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv sau pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată.

Noile modificări din legislația rutieră cuprind și sancționarea comportamentului agresiv în trafic și eliminarea posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului de conducere.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Atunci când parchează pe un drum public, șoferii sunt obligați să acționeze frâna de mână
[Sursa: https://pixabay.com/]

Care sunt noile reguli care se aplică circulației în sensul giratoriu?

Regulamentul definește acum intersecția cu sens giratoriu ca fiind intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

Noul Cod Rutier mai prevede că în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Șoferii sunt obligați să acorde prioritate de trecere atunci când urmează să pătrundă într-o intersecție cu circulație în sens giratoriu față de cei care circulă în interiorul acesteia.

În intersecțiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în intersecție.

Citește și: Înmatriculări auto 2023: Care sunt documentele de care aveți nevoie pentru înmatricularea unei mașini și ce prevede Codul Rutier?

O ală regulă importantă este interzicerea opririi voluntare a autovehiculelor în sensul giratoriu. Aceasta va fi considerată oprire voluntară a unui vehicul pe drumul public, dacă aceasta se încadrează într-o durată de cel mult cinci minute.

Guvernanții consideră ca erau necesare aceste schimbări deoarece ele nu erau suficient de clare și, în mai toate cazurile, generau interpretări diferite în cazul accidentelor auto petrecute acolo.

Sursă: capital.ro