Se schimbă facturile la energie electrică. Nouă milioane de români vor fi afectați

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 14 dec 2023, 04:45

Proiectul de Ordin propune atât modificarea, cât și completarea unor prevederi care deja există

Sursa: pexels

Începând cu data de 9 aprilie, se vor schimba facturile la energie electrică. Nouă milioane de persoane sunt vizate de ordinul dat de ANRE.

Începând cu data de 1 aprilie, se vor schimba facturile la energie electrică. ANRE a stabilit noi reguli pe care furnizorii de energie electrică vor fi obligați să le respecte.

Se schimbă facturile la energie electrică de la 1 aprilie

Regulile asupra cărora s-a decis ANRE vizează furnizorii de energie care emit facturi cu întârziere. Șefii ANRE obligă furnizorii de energie electrică să accepte plata eșalonată a facturilor de către clienți, în cazul în care facturile nu sunt trimise la timp pe o perioadă cel puțin egală cu perioada de facturare,

dar nu pe cel mult șase luni.

Mai mult decât atât, Proiectul de Ordin propune atât modificarea, cât și completarea unor prevederi care deja există, dar și introducerea unor noi, precum: simplificarea conținutului minim al facturilor pentru consumul de gaze naturale.

De asemenea, începând cu data de 1 aprilie, va apărea un nou tip de factură care va fi asemănător cu cel anterior. Noul regulament de furnizare al energiei electrice este, deja, în vigoare, având rolul de a face facturile să fie mai ușor de înțeles.

Citește și: Perioada de prohibiție 2023: Pescuitul ilegal poate duce la o amendă de până la 10.000 de lei

Prima pagină a facturii urmează să cuprindă informațiile cele mai importante, astfel încât, clientul să știe care este consumul facturat și cât este nevoit să plătească. A doua pagină va cuprinde detaliile facturii, defalcarea componentelor din care este alcătuit prețul final.

Totodată, anexa facturii va prezenta informațiile adiționale.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Până când se pot folosi cardurile de energie

Persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile primesc din partea guvernului carduri de energie. Valoarea unui card de energie este de 1.400 de lei, iar acesta se acordă în două tranșe: una de 700 de lei, în luna februarie, iar cea de-a doua, de aceeași valoare, în luna septembie.

Aproximativ patru milioane de persoane beneficiază de acest ajutor, iar banii pot fi folosiți pentru plata: energiei electrice, a energiei termice centralizate, a gazelor, a buteliilor, a lemnelor pentru foc, a păcurei, a peleților și a materialelor folosite pentru încălzire.

Citește și: Bani de la stat pentru repararea locuințelor. Un nou ajutor financiar de 4000 de lei pentru români

Pentru prima tranșă de carduri, plățile se pot face până pe data de 30.06.2023, urmând ca a doua tranșă să fie utilizată pentru plata facturilor din perioada septembrie 2023-27.12.2023.

Deși valabilitatea cardurilor de energie este până la data de 31.12.2023, ultima zi în care se pot efectua plățile este cea de 27.12.2023.

 

Taguri: