Se schimbă legea: Ce se întâmplă cu bursele școlare

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 06 ian 2023, 04:30

Alocațiile școlare ar putea fi plătite în avans

Sursa: pexels.com

Un proiect de lege de schimbare a legislației privind bursele școlare se află în dezbatere la Camera Deputaților.

Proiectul de lege a schimbării legislației privind bursele școlare prevede ca plata burselor să fie făcută în avans, informează avocatnet.ro.

Scopul proiectului de lege este îndreptarea situației întâlnite în prezent, bursierii confruntându-se cu plata cu întârziere a burselor școlare. Potrivit proiectului de schimbare a legislației privind bursele școlare, plata tuturor tipurilor de bursă ar urma să se facă  „lunar, în avans, până pe data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă", notează sursa citată.

Proiectul de lege mai prevede și că instituția care se face vinovată de întârzierea plății burselor școlare, primăria sau școala, va trebui să plătească dobândă legală penalizatoare, care, conform OG 13/2011,  “se stabilește la nivelul ratei dobânzii de referință plus 4 puncte procentuale”. Rata dobânzii de referință a devenit, între timp, rata dobânzii de politică monetară, mai subliniază avocatnet.ro.

Bursele școlare sunt de performanță, de merit, de studiu sau de ajutor social. 

Citeste si: Subiecte simulare Limba Maternă Evaluare Naţională 2022. Subiectele, dar și baremul de corectare sunt publicate de EDU.RO

Ce cuantum au bursele școlare

Din cel de al doilea semestru al anului școlar 2021-2022 cuantumul burselor școlare s-a mărit.

Cea mai mare dintre burse este cea de performanță, în valoare de 500 de lei.

Bursa de merit și bursa de ajutor social au valoarea de 200 de lei, iar bursa de studiu, cea mai scăzută ca valoare, este de 150 de lei.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru a intra în vigoare, proiectul de schimbare a legislației privind bursele școlare trebuie să fie votat în Parlament, în camera de for decizională. După ce un proiect de lege trece de Parlament, el merge la președintele României, Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Președintele României are dreptul constituțional de a promulga un proiect de lege sau a-l retrimite Parlamentului pentru reexaminare.

Potrivit art.77 din Constituția României, o lege, după ce a fost votată în Parlament, se trimite, spre promulgare, preşedintelui României.

Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire, arată Constituția. Înainte de promulgare, preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.

Dacă preşedintele României a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.

Citeste si: Structura anului școlar 2022-2023. Cum sunt împărțite cele 5 module de învățare și când vor avea elevii vacanță în noul an școlar 2022-2023