Se schimbă legea! Cine sunt românii care vor primi bani în plus la pensie. Despre ce sumă este vorba

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 06 sep 2024, 12:29

O nouă modificare în sistemul de pensii.

Sursa: Pixabay

O nouă modificare în sistemul de pensii vine cu vești bune pentru românii cu studii superioare. Iată despre ce e vorba!

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor la 1 septembrie, anii petrecuți la facultate și la masterat vor fi considerați stagiu de cotizare, ceea ce înseamnă bani în plus pentru cei care au urmat cursuri universitare, notează româniatv.net.

Citește și: „Limita de venituri a crescut la 2.210 lei” Guvernul a crescut plafoanele de venit pentru 1.7 milioane de pensionari din România

Anii de facultate și masterat se vor lua în calcul la stagiul de cotizare

Conform noilor reglementări, anii petrecuți la facultate și doctorat aduceau deja un beneficiu financiar pensionarilor. Potrivit sursei menționate anterior, fiecare an de facultate oferă un supliment de 0,25 puncte, ceea ce înseamnă că, pentru o perioadă de patru ani, pensionarii primeau un punct suplimentar, echivalentul a 81 de lei.

Citește și: Ce pensie ar putea încasa Ion Țiriac după recalculare. Primește sau nu majorare?

Însă acum, și cei care au urmat un masterat vor primi o bonificație similară. Astfel, cei doi ani de master vor aduce un supliment de 0,5 puncte, ceea ce înseamnă aproximativ 40 de lei în plus la pensie.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”

„În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz”,

este prevăzut în articolul 14 din lege, citat de româniatv.net.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a beneficia de acest stagiu de cotizare

Pentru a putea beneficia de acest stagiu de cotizare suplimentar, există câteva condiții. În primul rând, studiile trebuie să fi fost urmate la zi, iar pensionarul trebuie să fie absolvent cu diplomă de licență, master sau doctorat. De asemenea, dacă o persoană a absolvit mai multe facultăți sau cicluri de studii, doar una dintre acestea va fi luată în calcul la recalcularea pensiei.

Citește și: Ce salariu primește o femeie de serviciu care face curat într-o scară de bloc în 2024: Situația poate fi diferită în funcție de oraș, dar se ține cont și de alte aspecte

Legea menționează că doar una dintre facultăți sau cicluri de studii universitare de același nivel va fi considerată stagiul de cotizare, la alegerea asiguratului, eliminând astfel posibilitatea acumulării de puncte suplimentare pentru mai multe diplome la același nivel educațional, notează sursa menționată anterior.

Prin aceste noi prevederi, legea pensiilor încurajează educația și oferă un sprijin financiar celor care și-au dedicat ani din viață studiilor universitare, recunoscându-le efortul și investiția în propria formare profesională.