Se schimbă legea pensiilor: Câți bani vor primi cei cu o vechime de minim 15 ani?

Author: Cristina Mocanu

Pensia minimă în România crește la 40% din salariul minim brut.

Sursa: PixaBay

Pensia minimă în România crește la 40% din salariul minim brut.

Cât urmează să primească la pensie persoanele cu o vechime pe piața muncii de minim 15 ani?

Ce pensie vor primi persoanele cu o vechime de minim 15 ani?

În ultimele zile, au apărut informații de ultim moment despre schimbările semnificative din sistemul de pensii din România. Noile reglementări prevăd o majorare considerabilă a pensiei minime și introducerea unei distincții clare între salariații care au cotizat între 10 și 15 ani și cei care au contribuit mai mult de 15 ani la sistemul public de pensii.

Potrivit acestor modificări, pensia minimă se va ridica la 40% din salariul minim brut, cu o creștere suplimentară de 1% pentru fiecare an de muncă în plus. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă în ceea ce privește nivelul minim al pensiilor, care va oferi o stabilitate financiară mai mare pentru pensionarii cu o vechime mai mare în muncă.

Noua Lege a pensiilor pune un accent deosebit pe diferențierea între două categorii de salariați.

Salariații care au cotizat în sistemul public de pensii timp de minim 15 ani vor primi o pensie minimă de 45% din salariul minim brut. Mai mult, pentru fiecare an în plus de vechime, aceștia vor primi un procent în plus din salariul minim brut. Această măsură are ca scop recunoașterea contribuției pe termen lung a acestor persoane la sistemul de pensii și asigurarea unei pensii mai mari în consecință.

Citește și: Aceste pensii vor fi impozitate cu 10% „Suntem un pic presaţi de timp” Ce se întâmplă cu noua lege a pensiilor

Ce alte schimbări mai apar la legea pensiilor?

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Până în acest moment, nu exista nicio diferențiere în ceea ce privește perioada de contribuție pentru cei care beneficiau de pensie minimă.

Această inechitate a fost remediată prin noile reglementări, care vor oferi un sprijin financiar mai mare pentru cei care au muncit mai mult în cadrul sistemului public de pensii.

Schimbările nu se opresc aici. Acestea au fost introduse și pentru pensia de urmaș și ajutorul pentru soțul supraviețuitor. După decesul unuia dintre soți, persoana rămasă în viață va primi 25% din pensia persoanei decedate. Acest ajutor poate fi acumulat cu propria pensie, oferind un sprijin suplimentar familiilor afectate de pierderea unui membru al familiei.

Potrivit unui act normativ: „Pensia de urmaș se menține şi, în plus faţă de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, este scris în actul normativ.

De asemenea, CNNP transmite că: „Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărțirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”

Citește și: Guvernul limitează plăţile în numerar la 5.000 de lei pe zi. Care sunt categoriile de persoane vizate

Astfel, schimbările recente în sistemul de pensii din România aduc cu sine o serie de îmbunătățiri semnificative, cu un accent pe recunoașterea vechimii în muncă și pe asigurarea unei stabilități financiare mai mari pentru pensionari. Aceste modificări reprezintă un pas important către îmbunătățirea bunăstării persoanelor în vârstă din România și reflectă eforturile autorităților pentru a asigura un sistem de pensii mai echitabil și sustenabil.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.