Se schimbă Legea pensiilor: Câți bani vor primi pensionarii cu mai puțin de 15 ani cotizație

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 14 nov 2022, 04:15

Se schimbă Legea pensiilor

Autoritățile lucrează la o nouă Lege a pensiilor. Vor exista modificări în privința pensionarilor cu sub 15 ani cotizație.

Pensionarii cu mai puțin de 15 ani cotizație vor primi, potrivit noii Legi a pensiilor, o pensie minimă, care va fi calculată pe baza salariului minim brut pe țară.

Noua Lege a pensiilor, la care se lucrează acum la Ministerul Muncii, ia în considerare pentru pensie și persoanele cu un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani, care vor primi o pensie minimă ce va fi calculată în funcție de salariul minim brut.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară”, ar prevede noua reglementare în Legea pensiilor, potrivit playtech.ro.

Pensionarii cu mai puțin de 15 ani cotizație vor avea o pensie minimă calculată în funcție de salariul minim brut pe țară

Citeste si: Modificări importante în legea pensiilor! Ce se întâmplă cu românii care au muncit mai puțin de 15 ani

Se schimbă Legea pensiilor: Ce pensie vei avea cu sub 15 ani cotizație

Noua modificare la Legea pensiilor vine să corecteze o inechitate.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

„În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta.

Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.

Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor, potrivit antena3.ro.

Potrivit noii Legi a pensiilor, va fi menținută pensia de urmaș, o noutate fiind legată de ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor. În cazul decesului unuia dintre soți, celălalt va primi un ajutor financiar în plus în cuantum de 25% din pensia partenerului de viață decedat.

„Pensia de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, mai prevede noua Lege a pensiilor, potrivit sursei citate mai sus.  

Citeste si: Un nou tip de pensie apare în România. Cine sunt românii care vor beneficia de acest venit