Se schimbă legea pentru persoanele diagnosticate cu cancer sau cele care au suferit un transplant de organe. Cum se va acorda certificatul de handicap

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 03 iul 2023, 00:15

Ministerul Muncii vrea să schimbe regulile privind acordarea certificatului de handicap pentru pacienții cu cancer și pentru cei care au suferit un transplant de organe 

Sursa: unsplash

Ministerul Muncii își dorește să schimbe criteriile medico-psihosociale pe baza cărora se face încadrarea în grad de handicap. Iată ce schimbări pot să apară în cazul pacienților diagnosticați cu cancer sau în cazul celor care au suferit un transplant de organe.

În prezent, încadrarea într-un anumit grad de handicap  se poate face doar pentru anumite forme de cancer și doar în cazul persoanelor care care se află într-un stadiu avansat al bolii. Ministerul Muncii își propune să schimbe regulile, astfel încât pacienții care suferă de cancer să primească certificatul de handicap încă de la diagnosticare, la fel și cei care au trecut printr-un transplant de organe.

Iată care sunt noile prevederi legale.

Cum se va face încadrarea în grad de handicap pentru bolnavii de cancer și pacienții care au suferit un transplant de organe?

Un proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii prevede ca încadrarea în grad de handicap să se facă în mod diferit pentru persoanele bolnave de cancer, dar și pentru pacienții care au trecut printr-un transplant de organe. 

Mai exact, se dorește ca pentru anumite forme de cancer, indiferent dacă se află în stadiul I, II și III în curs de terapie, pacienții să primească certificatul de handicap accentuat pentru o perioadă de 24 de luni de la momentul în care au primit diagnosticul și au început terapia. Ulterior, în cazul celor care vor avea o evoluție favorabilă sub tratament, încadrarea se va face în gradul mediu de handicap pentru o perioadă de 5 ani, potrivit avocatnet.ro.

Pe lista formelor de cancer care ar putea fi încadrate în grad de handicap încă de la diagnosticare se află: tumorile maligne ale ochiului, tumorile aparatului auditiv, tumorile laringelui, tumorile cordului, renale și ale vezicii urinare, urogenitale, cerebrale, ale pielii neoplasmele vaselor sanguine, cancerul bronho-pulmonar și cancerul tiroidian. 

Dacă proiectul de lege va fi semnat de ministrul Muncii și publicat în Monitorul Oficial, atunci cancerele aflate în stadiul IV, în curs de terapie oncologică, în afara resurselor terapeutice sau îngrijiri paleative vor primi certificat de handicap grav și asistent personal, în cazul în care situația o va

impune. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Marius Budăi a anunțat ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor. Noi detalii despre inechitățile din sistem

Certificatul de handicap va fi permanent pentru neoplaziile ireversibile. 

Proiectul de lege îi vizează și pe pacienții care au suferit un transplant cardiac, pulmonar, hepatic sau de rinichi. În cazul lor se va elibera un certificat de handicap grav cu asistent personal, certificat care va fi valabil timp de 24 de luni de la momentul intervenției. Ulterior, acesta va fi înlocuit cu un certificat de grad de handicap accentuat cu un termen de valabilitate permanent.

„Am publicat în transparență decizională proiectul de modificare a Ordinului comun de ministru (Muncă şi Sănătate) nr. 762/1992/2007, prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare. De asemenea, prin același proiect se propune ca şi persoanele care au suferit transplant de organe să beneficieze de aceeași facilitate. Concret, este vorba despre Ordinul care aprobă criteriile medicopsihosociale de încadrare în grad de handicap, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu afecțiuni oncologice, afecțiuni grave care constituie o problemă importantă de sănătate publică, reprezentând a doua cauză de mortalitate în țările UE. Criteriile actuale stabilesc încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer și acestea în stadii avansate de evoluție. În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare și inițierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de supraveghere de minimum cinci ani. De asemenea, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicații ireversibile sub tratament. O altă propunere de modificare vizează pacienții care au suferit transplant de organe, în scopul reintegrării sociale a acestora și a prevenirii complicațiilor postransplant.”, este mesajul pe care l-a postat pe Facebook ministrul Muncii şi Solidarității Sociale, Marius Budăi, potrivit agerpres.ro.

Citeste si: Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată. Câți bani vor primi părinții începând din luna octombrie 2022

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.