Se schimbă legea. Românii riscă amenzi de peste 8.000 de lei, dacă refuză acest ordin

Autor: Diana Tilă

Cetățenii încorporabili ori rezerviștii, voluntari sau nu, care, printre altele, vor refuza să primească ordinul de chemare vor risca amenzi de peste 8.000 de lei.

Legislația privind pregătirea populației pentru apărare urmează să fie modificată. Astfel, românii încorporabili, rezerviști și rezerviștii voluntari riscă amenzi de până la 8.000 de lei, dacă refuză ordinul de chemare.

Citeste si: Ultima oră! Tensiune maximă între SUA și China. Beijingul amenință cu armata

Se schimbă legea. Românii riscă amenzi de peste 8.000 de lei, dacă refuză acest ordin

De asemenea, riscă amenzi și cei care nu se prezintă la timp la centrul militar, dar numai în cazul instituirii stării de urgență, a stării de asediu sau de război, potrivit avocatnet.ro, citat de antena3.ro.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Românii vor primi amenzi după ce proiectul de lege ce vizează modificarea Legii 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare va modifica inclusiv modul în care se vor sancționa contravențiile din domeniu.

Potrivit proiectul de lege privind pregătirea populației pentru apărare, pe lângă cetățenii încorporabili și rezerviști, singurele categorii ce pot fi sancționate în prezent, și rezerviștii voluntari vor putea primi amenzi pentru abateri de la legislația privind pregătirea populației pentru apărare, potrivit sursei citate.

Citeste si: Bărbații și femeile până în 35 de ani vor putea participa voluntar la un program de pregătire militară de bază. Câți bani se dau lunar

În acest context, se vor aplica amenzi de 510 sau 1.020 de lei (unul sau două puncte, care reprezintă 20% din valoarea salariului minim brut, adică, în prezent, 510 lei) pentru:

  • neprezentarea, înaintea plecării din țară, la organul de evidență militară, pentru a preda livretul militar, adeverința de recrutare ori ordinul de chemare la mobilizare,
  • neprezentarea, în termenul legal, pentru primirea documentelor personale de evidență militară,
  • pierderea, deteriorarea sau înstrăinarea documentelor personale de evidență militară,
  • neprezentarea în termen de o lună, în vederea luării în evidență la centrele militare pe raza cărora și-au schimbat domiciliul. Această prevedere urmează să fie eliminată din Legea 446/2006,
  • neprezentarea la data, ora și locul prevăzute în ordinul de chemare sau în notificare, pentru clarificarea situației militare sau pentru concentrare și neprezentarea la exercițiile și antrenamentele de mobilizare.
  • se vor aplica amenzi pentru prezentarea cu întârziere la comisia locală de recrutare-încorporare la data, ora și locul prevăzute în ordinul de chemare sau în notificare, dacă întârzierea nu depășește trei zile, astfel încât fapta să constituie infracțiune.

Sancțiunile cele mai mari, cuprinse între 4.080 și 8.160 de lei (8-16 puncte), se vor aplica pentru:

  • refuzul de a primi ordinul de chemare,
  • întârzierea nejustificată la recrutare-încorporare, concentrare, mobilizare sau pentru clarificarea situației militare, la instituirea stării de urgență, a stării de asediu sau la declararea mobilizării ori a stării de război,
  • neprezentarea pentru executarea serviciului alternativ.