Se schimba modul de plata al concediilor medicale. Ce presupun noile reglementari

Editor Web: Bogdan Mihai Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 22 aug 2021, 06:50

Potrivit CNAS, indemnizatiile si concediile de asigurari sociale de sanatate sunt reglementate printr-un act normativ distinct decat Codul Fiscal.

In jur de 400.000 dintre romanii care obtin venituri din activitati independente vor beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate numai in cazul in care achita contributia de 1% din venitul lunar declarat.

Conform dispozitiilor OUG 158/2005, cei care nu sunt angajati, inclusiv persoanele care obtin venituri din activitati independente, pot opta sa beneficieze de dreptul la concediile si la indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, doar daca achita o contributie diferita fata de cea pentru asigurari sociale de sanatate.

Aceste categorii de persoane – care includ avocatii, practicieni in insolventa, executorii judecatoresti, notari, experti contabili, evaluatori, consultantii, medici, farmacisti, arhitecti, instructori auto sau sportivi, ziaristii ce nu sunt platiti pe contracte de munca- nu-si pot pierde calitatea de asigurati de sanatate si nici dreptul la concedii medicale platite, indiferent de situatia regularizarilor anuale ale contributiei de asigurari sociale de sanatate.

 

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.