Se schimbă ora! România trece în seara asta la ora de vară

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 mar 2023, 21:40

Se schimbă ora!

Sursa: PixaBay

România va trece la ora de vară în această seară, atunci când ora 03.00 devine ora 04.00.

În noaptea dintre 25 și 26 martie, românii își vor da ceasul înainte, astfel aceștia vor dormi mai puțin, astfel, în data de 26 martie, nopțile vor fi mai scurte. 

Citește și: Ora de vară 2023: În weekend se schimbă ora! Va fi sau nu pentru ultima oară când dăm ceasurile înaine?

În această noapte, România trece la ora de vară

Românii așteaptă cu nerăbdare trecerea la ora de vară, chiar dacă aceștia vor dormi mai puțin cu o oră, astfel duminica va fi cea mai scurtă zi din an, având 23 de ore. În noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, ceasurile românilor vor trece la ora de vară, astfel ora 03:00 devine ora 04:00.

Ora de vară a fost introdusă în țara noastră în anul 1932, până în anul 1939, atunci când se schimba ora în prima duminică din aprilie, la ora 00:00 şi prima duminică din octombrie,

ora 01.00. În anul 1943 a avut loc o schimbare, atunci când s-a decis oprirea acestei schimbări a orei, iar românii timp de 36 de ani nu au mai practicat această schimbare a orei de vară. Începând cu anul 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, lucru ce se întâmplă în toate țările europene.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Ora de vară 2023: Când se schimbă ora în România? Afl[ cum trebuie să fixăm ceasurile pe 26 martie

Cum ne poate afecta trecerea la ora de vară

Această schimbare a orei are anumite efecte asupra organismului nostru, specialiștii spunând că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta acestei modificări.

Nu toată lumea este afectată de această schimbare, însă persoanele ce resimt lipsa somnului cu o oră se pot confrunta cu modificări cardiovasculare, insomnie, somnolență, astenie, agitație, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie. 

Această trecere la ora de vară poate duce și la provocarea unui atac de cord din cauza timpului pierdut cu care se confruntă oamenii ce nu pot să se culce. „ O măsură importantă de prevenire a influenţelor negative este introducerea în alimenţatie a produselor care furnizează organismului vitamine, minerale şi alţi nutrienţi esenţiali.

Legumele, verdeţurile şi fructele energizează, au efect tonic asupra organismului şi îmbunătăţesc starea de psihic “, anunță specialiștii, potrivit adevarul.ro

Citește și: România trece la ora de vară 2023! Cum trebuie potrivite ceasurile?