Schimbarea orei se va face la o săptămână după echinocțiul de primăvară, 20 martie 2021, când ziua va fi egală cu noaptea. Din acest moment ziua începe să fie mai lungă, iar noaptea mai scurtă, până la solstițul de vară din 21 iunie.
România, trece la ora de vară
Trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend al lunii martie, mai exact în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, când ora 3:00 devine 4:00.
Astfel, cum se spune, dormim mai puțin, ziua de 28 martie 2021 va fi cea mai scurtă zi din an, având teoretic 23 de ore.
Acest sistem de schimbare a orei vara și iarna presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare vară și toamnă.
Pentru ora de vară ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă procesul este invers, ceasurile se dau înapoi cu o oră (ora 4:00 devine ora 3:00).
Ora de iarnă este considerată ora standard. Astfel, ora de vară a fost introdusă cu scopul de a crește numărul de ore în care oamenii să beneficieze de lumina naturală a Soarelui, fiind foarte avantajoasă pentru oamenii care se ocupau de agricultură.
Acest sistem de schimbare a orei vara și iarna a fost adoptat de țările europene în urmă cu un secol, pentru a economisi energie, în momente cheie din istorie, razboaie, crizele de pe piața petroului etc.
Până când se va menține acest sistem de schimbare a orei
Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei în Europa, oferind libertatea statelor membre de a decide, dacă doresc să aplice în mod permanent la ora de vară sau de iarnă. Se stabilise că începând cu anul 2021 să se renunțe la schimbarea orei de vară și de iarnă în Uniunea Europeană.
Statele care decideau să mențină permanent ora de vară ar fi urmat să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar statele care se decideau să rămână la ora standard de iarnă vor face modificarea în ultima duminică din octombrie 2021.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: Când are loc echinocțiul de primăvară 2021, când va trebui să trecem la ora de vară
Ce decizie ia România în ceea ce privește schimbarea orei
România a elaborat o propunere legislativă pentru a se renunța la ora de vară și a se păstra ora de iarnă.
”Inițiativa pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă însă de Senat, în şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă
Cameră sesizată. La data respectivă şi Guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.”Acest proiect a fost înaintat Camerei Deputaților, cameră decizională.
Guvernul și-a menținut aceeași poziție și în punctul de vedere transmis Camerei Deputaților la 22 ianuarie 2020, iar comisia pentru industrii și servicii a Camerei a dat, de asemenea, aviz negativ.
”Să nu uităm că până la urmă trebuie să funcţionăm după ora naturală şi nicidecum după astfel de convenţii care provoacă mari probleme de sănătate şi, paradoxal, duc şi la pierderi economice, dat fiind faptul că randamentul activităţii omeneşti scade”, declara Andrei Daniel Gheorghe, unul dintre susținătorii inițiativei de a se renunța la ora de vară.
Citeste si: Când trecem la ora de vară în 2021. Data și ora exactă când dăm ceasurile înainte
Inițiativa legislativă a fost retrimisă la 10 februarie 2021 la comisii pentru elaborarea unui nou raport, în așteptarea unei noi decizii la nivel european.
”Noi susţinem această iniţiativă legislativă şi credem că este necesar să aşteptăm decizia de la nivel european. Dar în momentul în care această decizie va fi luată- pentru că este previzibil că va fi luată în direcţia proiectului de lege- să avem o propunere legislativă pe care să discutăm acest aspect al eliminării trecerii la ora de vară”, a declarat și liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache.