Se schimbă regulamentul școlii! De la 1 septembrie 2022, elevii nu vor mai fi exmatriculați. Cine face excepție de la această regulă

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 06 apr 2023, 03:25

Se schimbă regulamentul școlii! De la 1 septembrie 2022, elevii nu vor mai fi exmatriculați. Cine face excepție de la această regulă

Sursa: PixaBay

Ministerul Educației a anunțat că s-a semnat ordinul de ministru care aprobă noul Regulament - cadru Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP). Acesta urmează să fie postat în Monitorul Oficial.

Așadar, potrivit noului regulament, care va fi aplicat începând cu 1 septembrie 2022, elevii nu vor mai fi exmatriculați. Excepție fac elevii din cadrul învățământului postliceal, arată Digi24.

De la 1 septembrie 2022, elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, cu excepția celor din învățământul postliceal 

Conform noului regulament, profesorii vor încheia o medie anuală unică, iar numărul de note la fiecare disciplină va fi de minim trei ori mai mare decât numărul de ore rezervat în fiecare săptămână pentru fiecare disciplină.

Citeste si: Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră despre profesorii care fac meditații. Ce se întâmplă cu veniturile acestora

Volumul de note acordat anual fiecărui elev pentru fiecare materie în parte este decis de către fiecare profesor, în raport cu numărul unităților de predare și de numărul săptămânal de ore stabilit în planul-cadru.

Pe lângă această măsură, elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, cu excepția elevilor care se aflp în învățământul postliceal.


„Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, menționează actualul regulament.

Care sunt noutățile introduse în regulament

„1. Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar.

2. Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot.

3. Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

4. Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.

5. Includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe).

6. Compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară.

Citeste si: Admitere liceu 2022, calendar oficial. Când încep înscrierile pentru admiterea la liceu și când vor fi afișate rezultatele repartizării computerizate

7. Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice.

8. Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.

9. Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

10. Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

Prevederile noului ROFUIP vor intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2022”, se arată în comunicatul postat de Ministerul Educației.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?