În ultimii ani, ofertele produselor din magazine au crescut foarte mult, însă se întâmplă de multe ori ca acestea să nu fie adevărate. Astfel, ANPC a venit cu o propunere pentru Executiv, pentru a reduce numărul ofertelor false de reducere.
Citeste si: Pericol de îmbolnăvire! Sute de restaurante, baruri și fast-food-uri, închise de pe litoralul românesc
Ce va apărea lângă prețul redus al produselor
Așadar, comercianții vor fi obligați să afișeze la raft, pe lângă reducerea acordată, cel mai mic preț pentru produsul redus în ultimele 30 de zile. La începutul anului 2021, ANPC a propus această idee către Executiv.
În cazul în care comercianții refuză să respecte noile reguli, aceștia vor fi sancționați cu amenzi de până la 35.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Acest proiect introduce un nou articol în Hotărârea Guvernului nr. 947/2000 care reglementează modalitatea de indicare a prețurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț.
Mai mult, proiectul precizează că orice modificare de reducere a prețului trebuie să indice prețul aplicat anterior de către comerciant, acesta reprezentând cel mai scăzut preț practicat în ultimele 30 de zile înainte de data aplicării reducerii.
Reglementările urmează să intre în vigoare la data de 28 noiembrie 2021 și trebuie să se aplice de la data de 28 mai 2022.
Care sunt prevederile propuse de actul normativ
“Art.I. – Hotărârea Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 643 din 09 septembrie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. După articolul 4, se introduce un nou articol, articolul 41, cu următorul cuprins:
Art.41. – (1) Orice anunț de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de vânzător pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț.
(2) Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de vânzător în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.
(3) În cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid, prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de vânzător în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț.
(4) În cazul bunurilor prezente la comercializare ȋntr-o perioadă mai mică de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător ȋn această perioadă ȋnainte de data aplicării reducerii de preţ.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
(5) Dacă reducerea de preț este majorată treptat, fără ȋntrerupere, pe perioada aceleiasi campanii de reducere prețul anterior, asa cum este descris la alin (2), este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț.
Citeste si: Alertă alimentară! Produs foarte popular, retras de urgenţă din magazine. Ce riscuri prezenta
2. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Art.12. (1) Neindicarea preţului pe unitatea de măsură potrivit art. 4 – 7, art.10 – 11 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei;
(2) Nerespectarea prevederilor art. 41 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.000 lei la 35.000 lei.
(3) După caz, următoarele criterii neexhaustive și orientative sunt luate în considerare pentru aplicarea de sancțiuni:
(a) natura, gravitatea, amploarea și durata încălcării;
(b) orice acțiune întreprinsă de comerciant pentru a atenua sau a repara prejudiciul suferit de consumatori;
(c) orice încălcare anterioară săvârșită de comerciant;
(d) beneficiile financiare dobândite sau pierderile evitate de comerciant datorită încălcării, dacă sunt disponibile datele relevante;
(e) sancțiunile aplicate comerciantului pentru aceeași încălcare în alte state membre, în cazurile transfrontaliere în care sunt disponibile informații cu privire la astfel de sancțiuni prin mecanismul instituit prin Regulamentul (UE) 2017/2394 al Parlamentului European și al Consiliului;
(f) orice alt factor agravant sau atenuant aplicabil circumstanțelor cazului.
3. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Art.14. Dispoziţiile art. 12 referitoare la contravenţii se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.”
Art.II. – (1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 28 mai 2022.”