Se schimbă regulile în toată Europa! Anunțul făcut la Bruxelles

Autor: Andrei Ionescu

Nu se aplică nici anul viitor regulile de disciplină bugetară

Sursa: pexels.com

Comisia Europeană a luat o decizie importantă. Are impact pentru toate țările din UE.

Comisia Europeană a decis ca regulile de disciplină bugetară să nu se aplice nici în 2023, pe fondul războiului din Ucraina și incertitudinilor economice generate de acest conflict.

Regulile de disciplină bugetară nu s-au mai aplicat din martie 2022, de când a început pandemia de COVID-19 în Europa.

”Incertitudinea sporită şi riscuri importante ale unei degradări a perspectivelor economice în contextul Războiului din Ucraina, scumpiri fără precedent de preţuri ale energiei şi perturbări persistente ale lanțului de aprovizionare justifică prelungirea” acestei suspendări, a precizat Comisia Europeană, într-un comunicat citat de stirileprotv.ro.

Totuși, ”planurile bugetare ale statelor membre din anul viitor trebuie să se înscrie în traiectorii de ajustare pe termen mediu prudente, care să reflecte provocări asociate unor niveluri crescute ale datoriei care au crescut din cauza pandemiei”  de COVID-19, a subliniat Comisia Europeană.

Citeste si: Ratele la bănci, anulate pe o perioadă de 9 luni! Guvernul a făcut anunțul! Cine beneficiază

Forumul de la Davos avertizează privind o „furtună economică”: „Avem cel puțin patru crize”

Elita politică și economică reunită la Formul de la Davos a avertizat în legătură cu numeroasele amenințări asupra economiei globale. S-a tras un semnal de alarmă privind o posibilă recesiune globală.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Avem cel puțin patru crize, care sunt împletite. Avem inflație mare, avem o criză energetică, avem o criză alimentară și avem o criză climatică. Și nu putem rezolva problemele dacă ne concentrăm doar asupra uneia dintre crize”, a declarat vicecancelarul german Robert Habeck.

„Dar dacă nici una dintre probleme nu este rezolvată, chiar mă tem că ne vom confrunta cu o recesiune globală cu un efect extraordinar asupra stabilității globale”, a mai spus Habeck în timpul unei discuții la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, urmează să vorbească astăzi la Davos. Ea a avertizat deja că creșterea economică și inflația se află pe căi opuse, deoarece presiunile crescânde ale prețurilor reduc activitatea economică și afectează puterea de cumpărare a gospodăriilor, relatează digi24.ro.

„Războiul Rusia-Ucraina s-ar putea dovedi a fi un punct crucial pentru hiperglobalizare”, a transmis Lagarde într-o postare pe blog luni.

„Ar putea face ca lanțurile de aprovizionare să devină mai puțin eficiente pentru o perioadă și, în timpul tranziției, ar putea crea presiuni mai persistente asupra costurilor pentru economie”, a subliniat președintele BCE.

Citeste si: Soluția găsită de români pentru a face față scumpirilor apărute după creșterea inflației. Tot mai multe persoane apelează la această metodă