Pentru că este sezonul în care majoritatea șoferilor își cumpără anvelope de iarnă, Ministerul Economiei și Registrul Auto Român au făcut o serie de precizări referitoare la regulile pe care trebuie să le respecte furnizorii de pneuri. Iată cum trebuie să se facă etichetarea anvelopelor introduse pe piaţă.
Reguli noi pentru cei care furnizează sau comercializează pneuri. Ce a stabilit Ministerul Economiei?
Ministerul Economiei a anunțat care sunt noile reguli pentru furnizorii de pneuri atunci când vine vorba despre etichetarea anvelopelor. Pentru a se alinia la regulile impuse de Uniunea Europeană, autoritățile au decis ca furnizorii de pneuri să ofere detalii în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil, nivelele de zgomot, confort și siguranță. Sunt vizați furnizorii de pneuri, distribuitorii de pneuri, furnizorii de vehicule și distribuitorii de vehicule, dar și furnizorii de servicii de stocare.
Autoritățile sunt de părere că prin etichetarea corectă a anvelopelor, consumatorii pot face alegeri în mod asumat, având în vedere că li se vor prezenta mult mai multe detalii cu privire la anvelopele pe care urmează să le cumpere. În plus, în acest fel va crește siguranța, eficiența economică și de mediu, având în vedere că vor fi comercializate anvelope sigure și eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și cu niveluri de zgomot reduse.
„Este sezonul în care șoferii, dar și operatorii economici de transport sau care includ în activitatea lor operațiuni de transport, își pregătesc autoturismele pentru sezonul de iarnă, astfel, Ministerul Economiei împreună cu Registrul Auto Român se asigură că utilizatorii finali fac o alegere în cunoștință de cauză atunci când achiziționează anvelope. Această Hotărâre de Guvern are ca scop creșterea siguranței, a protecției sănătății, a eficienței economice și de mediu în transportul rutier prin promovarea unor anvelope sigure, eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și cu niveluri de zgomot reduse. Totodată, prin aprobarea acestui act normativ, România își armonizează legislația cu Regulamentele UE în vigoare”, a precizat ministrul Economiei, Florin Spătaru, citat de adevarul.ro.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citește și: Cauciucuri de iarnă 2022. Când se schimbă anvelopele și ce amenzi riscă șoferii care nu respectă legea
Ce amenzi riscă furnizorii de pneuri care nu respectă noile reguli privind etichetarea pneurilor?
Noile reguli impuse de Ministerul Economiei se adresează atât furnizorilor și distribuitorilor de pneuri, cât și furnizorilor de servicii de stocare, aceștia având obligația de a se asigura că vând pneuri care au o etichetă corectă și care prezintă o fișă completă cu informații referitoare la acest produs.
Autoritățile trebuie să verifice exactitatea informațiilor de pe etichetele pneurilor și să impună sancțiuni în cazul în care nu sunt respectate prevederile legale.Regulile privind etichetarea pneurilor se aplică pentru autoturisme (pneuri C1), autobuze și autocare, vehicule ușoare și grele pentru transport de marfă, remorci ușoare și grele (pneuri C2 și C3).
Cei care încalcă legea riscă amenzi cuprinse între 1.000 lei și 10.000 lei, dar care pot să ajungă și până la 40.000 lei, în funcție de gravitatea faptei. Registrul Auto Român va face verificări în acest sens.