Se schimbă ritualul de botez! Măsurile anunţate de ÎPS Calinic: "Trebuie să apelăm la logică"

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 21 iul 2022, 15:50
Anunț de ultimă oră despre schimbarea ritualului de botez

IPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, este prima voce din Biserica Ortodoxă Română care vorbeşte despre reforma botezului. 

La începutul lunii februarie, un bebeluș din Suceava a murit  la scurt timp după ceremonia de creştinare. Astfel, s-au luat măsuri concrete în legătură cu schimbarea tehnicii botezului. 

Citeste si: Imagini de la botezul în urma căruia bebelușul a murit! Ce greșeală a făcut preotul VIDEO

Se schimbă ritualul de botez!

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelulu, este primul ierarh care a dezvăluit că a luat măsuri clare în vederea schimbării ritualului de botez, pentru ca astfel de tragedii să

nu se mai petreacă.

"Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a decis o serie de măsuri noi privind desfăşurarea tainei sfântului botez şi potrivit dispoziţiei Eparhiei Argeşului, pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări.

Măsurile au intrat în vigoare de luni 8 februarie. Îndrumările practice pe care le-am întocmit cu privire la rânduiala Tainei Sfântului Botez au fost transmise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului", a declarat ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

Citeste si: Bebelușul din Suceava, care s-a înecat la botez, a murit la spital

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mai mult, familia va fi obligată să ofere toate informațiile legate de starea de sănătate a copilului, cât și orice alt detaliu care ar putea afecta viața pruncului. 

"Înainte de fiecare botez, preotul oficiant va solicita familiei bebeluşului informaţii despre starea de sănătate a pruncului, dacă este născut prematur, dacă suferă de anumite boli sau sensibilităţi care i-ar pune în pericol viaţa în timpul afundării în cristelniţă.

În cazul în care există menţiuni în acest sens, preotul va scrie în registrul botezaţilor, la capitolul menţiuni, aceste informaţii.

Săvârşirea Tainei Sfântului Botez se poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniţă, pe creştetul copilului. Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfinţită, de trei ori, peste capul copilului", a mai specificat ÎPS Calinic.

" În alte icoane, Iisus stă în apă până spre gât, iar cu Capul aplecat, primeşte botezul prin turnarea apei peste creştetul Capului", a mai precizat arhiepiscopul Calinic

Citeste si: Cum se ține corect postul negru. 8 recomandări ale preoților

În ceea ce priveşte motivul pentru care a luat aceste măsuri, arhiepiscopul Calinic spune răspicat: „Trebuie să apelăm la logică! Se găsesc întotdeauna soluţii”.



 

Taguri: