Ministrul Familiei, Gabriela Firea, spune că nu acceptă creşterea vârstei de pensionare, cât despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul, precizează că "respinge total" această propunere.
Se schimbă vârsta de pensionare în România?
Recent, fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis, pe pagina sa de Facebook, opinia PSD în legătură cu decizia privind creșterea vârstei de pensionare și interzicerea cumulului pensiei cu salariul.
Citeste si: Cum poți cumpăra vechime pentru pensie în 2022. Tot ce trebuie să știe românii care au lucrat în străinătate
„Câteva rânduri despre creșterea vârstei de pensionare și interzicerea cumulului pensiei cu salariul.
O spun răspicat: NU acceptăm sub nicio formă creșterea vârstei de pensionare, dar nu aceasta este problema aflată în dezbatere, de fapt.
Proiectul de lege din parlament nu se referă la obligația de a munci până la 70 de ani, ci la confiscarea pensiei celor care își doresc să mai muncească după împlinirea vârstei de pensionare. Ceea ce este grav! Nu putem fi de acord cu asa ceva!
PSD nu poate accepta o astfel de sancțiune aplicată celor care au contribuit la pensie și vor să își continue activitatea!
În schimb, interzicerea cumulului pensiei cu salariul trebuie aplicată celor care abuzează de sistem, respectiv cei care se pensionează anticipat și continuă să lucreze la stat, de multe ori cu o pensie specială.”, a scris Gabriela Firea, joi, pe pagina sa de Facebook.
Se schimbă vârsta de pensionare
Încă din anul 2021 a fost aprobat un proiect privind creșterea vârstei de pensionare, însă legea va ajunge în Parlament în următoarea perioadă. În acest context, cine dorește, poate să iasă la pensie la 70 ani în loc de 65.
Citeste si: Vârsta de pensionare ar putea crește la 70 de ani. Cumulul pensie-salariu, interzis!
Andrei Buruiană, expert în servicii financiare, scrie într-o postare pe pagina sa de Facebook că: „Reapare pe tapet majorarea vârstei de pensionare în România. Concret, cine dorește va putea ieși la pensie la 70 ani în loc de 65.
Pun în contextul “ofertei” pe care o face statul Român unui tânăr de 20 ani pentru a rămâne în țară, a munci aici și a-și trăi pensia tot aici.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Varianta inițială- pensionare la 65 ani
Tânărul (sau tânăra) îi dă statului prin CAS:
6.000 lei (salariul brut la Nov ‘21 cf. INS) x 25% (CAS) x 12 luni x 45 ani= 810.000 lei
Statul Român îi dă tânărului (sau tinerei) înapoi la pensie:
1.600 lei (pensia medie trim. III ‘21 cf. INS) x 12 luni x 23 ani (speranța medie de viață după 65 ani, cf. UE)= 441.000 lei
Randamentul pentru viitorul pensionar= -45%
Varianta cu pensionare la 70
Tânărul (sau tânăra) îi dă statului prin CAS:
6.000 lei (salariul brut la Nov ‘21 cf. INS) x 25% (CAS) x 12 luni x 50 ani= 900.000 lei
Statul Român îi dă tânărului (sau tinerei) înapoi la pensie:
1.600 lei (pensia medie trim. III ‘21 cf. INS) x 12 luni x 18 ani (speranța medie de viață după 70 ani, cf. UE)= 345.600 lei
Randamentul pentru viitorul pensionar= -62%
Evident, calculele sunt extrem de simpliste și cu multe estimări (salariul mediu, pensia media și raportul dintre ele menținute constante, speranța de viață medie la 65 ani, de peste 45-50 ani de aprox. 23 ani etc.).
Am încercat doar să subliniez ce presupune această nouă ofertă, din perspectiva relației sociale cu statul.
Concluzia? Fiecare își finanțează singur pensia, cu investiții serioase. Am reacționat și anul trecut printr-un articol dedicat, link în primul comment (după approval).”, scrie în postarea sa Andrei Buruiană.