Se schimbă vârsta de pensionare pentru români! Cine sunt cei vizaţi

Author: Denisa Avram
Actualizat: 20 iul 2022, 05:40
Varsta de pensionare se schimba din nou.

Curtea Constitutională a României a decis ca anumite categorii de contribuabili să poată ieși la pensie chiar și cu 15 ani mai devreme.

Potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale din România prevede că anumite categorii de contribuabili vor putea ieși la pensie chiar și cu 15 ani mai devreme. Legea se adresează tuturor angajaţilor, indiferent de cand au căpătat handicapul. Până în prezent, doar persoanele care aveau handicapul înainte de a intra în sistemul de asigurari de stat beneficiau de aceasta reducere a vârstei de pensionare.

La ce vârstă se vor putea pensiona românii

Varsta de pensionare va fi redusă astfel:

– cu 10 ani pentru asiguraţii cu handicap mediu, dacă au realizat stagiul complet de cotizare;

– cu 10 ani pentru asiguraţii cu handicap accentuat, dacă au realizat cel puțin doua treimi din stagiul complet de cotizare;

– cu 15 ani pentru asiguraţii cu handicap grav, dacă au realizat cel puțin o treime din stagiul de cotizare, potrivit avocatnet.ro.

Până acum, vârsta legală de pensionare a fost de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.

Citeste si: Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță în 2021? Anunțul venit din partea autorităților

Condiții pentru pensionare

Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, salariatul trebuie să fi atins vârsta standard de pensionare și să fi contribuit la sistemul public de pensii o perioadă minimă de timp.

Reguli de la data de 1 ianuarie 2020:

  • Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030.
  • Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.
  • Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
  • Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.
  • Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.
  • Cei care au realizat un stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu vârsta standard redusă, doar dacă au realizat stagii de cotizare în alte condiții de muncă decât cele normale, și anume:
  • în condiții speciale ori deosebite de muncă;
  • în fostele grupe I și II de muncă, în vigoare până la 1 aprilie 2001.

Reduceri ale vârstelor standard de pensionare se acordă și persoanelor persecutate politic, nevăzătorilor și persoanelor cu handicap.

Citeste si: Vești proaste pentru o mulțime de români! Ludovic Orban a făcut anunțul: „E posibil să fie redus numărul de angajați.” Cine este în pericol?

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Vârsta de pensionare şi beneficiile

Pensia pentru limită de vârstă

Potrivit stiriromania.ro, în sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activității profesionale a solicitantului. Alte variabile sunt nivelul veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale, dar și a valorii punctului de pensie. De la 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie este de 1.265 RON și va fi mărit la 1.775 RON din septembrie 2020.

Calculul pensiei se bazează pe un sistem de puncte, calculate lunar prin împărțirea câștigului salarial brut sau a venitului asigurat al solicitantului la câștigul salarial mediu brut realizat la nivel național, comunicat de către Institutul Național de Statistică pentru fiecare lună.

Pensia anticipată și anticipată parțială

Pensiile anticipate parțiale se calculează la fel ca în cazul pensiei pentru limită de vârstă, doar că în cazul pensiei anticipate parțiale, cuantumul se reduce cu diferite procente. Ele diferă în funcție de numărul de ani cu care este depășit stagiul complet de cotizare și numărul de luni rămase până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

La data împlinirii vârstei standard de pensionare atât pensia anticipată, cât și cea anticipată parțială se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă și se înlătură penalizarea aplicată pentru pensia anticipată parțială.

Pensiile mai mari de 2.000 RON sunt supuse unui impozit pe venit. Acesta se calculează numai pentru partea din pensie care depășește 2.000 RON.

Orice persoană trebuie să depună cererea de pensionare la casa teritorială de pensii pe raza căreia își are domiciliul sau reședința pentru a deveni beneficiar. Cererea este însoțită de documentele care dovedesc îndeplinirea condițiilor specifice pentru tipul de pensie solicitat.

Cei care au contribuit la un fond de pensii privat trebuie să ceară prestația de la fondul la care au contribuit. Suma totală pe care acestea o pot primi nu poate fi mai mică decât valoarea contribuțiilor plătite, după scăderea penalităților de transfer și a comisioanelor legale.

Toate tipurile de pensie descrise mai sus sunt plătite lunar, prin mandat poștal sau transfer bancar în contul curent personal sau în contul de card al beneficiarului.

Citeste si: Cine are cea mai mare pensie din România. El este omul care ia peste 70.000 de lei pe lună la bătrânețe

Termeni explicaţi

Stagiu complet de cotizare implică perioada de timp în care asigurații au realizat stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parțială. Este stabilit prin lege, diferențiat pentru femei și pentru bărbați.

Asigurat în sistemul de pensii  face referire la persoana fizică pentru care angajatorul este obligat să rețină și să plătească contribuția de asigurări sociale, o persoană care realizează venituri din activități independente sau drepturi de proprietate intelectuală sau, în alte cazuri, persoana care achită contribuția de asigurări sociale pe baza unui contract voluntar de asigurări sociale.

Locuri de muncă în condiții deosebite se referă la locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.

Citeste si: Bani de la Guvern! 2.000 pentru profesori și 1.500 de lei pentru personalul nedidactic (proiect de lege)

Locuri de muncă în condiții speciale implică locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.

Citeste si: E oficial! Se schimbă vârsta de pensionare pentru acești români! Klaus Iohannis dă explicații