Se schimbă vremea în România. În ce județe din țară sunt așteptate averse torențiale și vijelii

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 03 aug 2024, 17:52

Cod galben și portocaliu de vreme rea.

Sursa: Pixabay

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă, 3 august, multiple avertizări nowcasting de Cod Galben și Cod Portocaliu pentru averse torențiale și vijelii.

Codul galben și portocaliu de vreme rea va afecta mai multe localități din județele Prahova, Buzău, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Teleorman, Alba, Tulcea, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș și Harghita. 

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță un cod galben de caniculă însoțit de furtuni: Cum va fi vremea în țară sâmbătă, 3 august 2024

Cod portocaliu și galben de ploi torențiale și vijelii în mai multe județe din România

Conform actualizării de la ora 15:45, Codul Portocaliu de vijelii puternice este valabil pentru anumite zone din județele Prahova și Buzău. Avertizarea este în vigoare de la 15:30 până la 16:10 și se referă la localități precum Sângeru, Posești, Șoimari, Cărbunești, Chiojdeanca, Surani, Lapoș, Ariceștii Zeletin și Salcia în Prahova, precum și Berca, Pătârlagele, Vernești, Mărăcineni, Pârscov, Tisău, Cislău, Calvini, Cernătești, Viperești, Săpoca, Pănătău, Cătina, Unguriu și Măgura în Buzău.

Se așteaptă vijelii puternice, cu rafale de vânt de 70-80 km/h, grindină, descărcări electrice frecvente și averse torențiale, notează Meteo România.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță un cod portocaliu de caniculă și temperaturi de 39 de grade Celsius: Care este prognoza meteo pentru ziua de vineri, 2 august 2024

În județele Argeș și Giurgiu, Codul Galben este valabil de la 15:40 până la 17:30.

Localitățile vizate includ Costești, Buzoești, Bârla, Slobozia, Ungheni, Stolnici, Lunca Corbului, Recea, Rociu, Căldăraru, Miroși, Negrași, Hârsești, Mozăceni, Popești, Izvoru, Ștefan cel Mare, Teiu și Râca în Argeș, și Bolintin-Vale, Florești-Stoenești, Roata de Jos, Găiseni, Vânătorii Mici, Crevedia Mare, Bucșani, Letca Nouă, Răsuceni, Clejani, Găujani, Toporu, Mârșa, Gogoșari în Giurgiu. Aici se așteaptă intensificări ale vântului cu viteze de 50-70 km/h, descărcări electrice și averse izolate.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

În zona joasă a județului Alba, inclusiv Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Săsciori, Unirea, Jidvei și Vințu de Jos, Codul Galben este valabil de la 15:30 până la 18:30. Se prognozează intensificări ale vântului cu rafale de 50-70 km/h.

Avertizările nowcasting pentru fenomene periculoase sunt emise pentru o perioadă de maximum 6 ore

În județul Tulcea, Delta Dunării și zona de litoral, avertizarea este în vigoare de la 14:45 până la 19:00.

Localitățile afectate includ Sarichioi, Jurilovca, Valea Nucarilor, Murighiol, Chilia Veche, Mahmudia, Ceamurlia de Jos, Nufăru, Beștepe, Crișan, C.A. Rosetti și Maliuc. Se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de 50-70 km/h.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță un cer predominant înnorat: Cum va fi vremea în țară joi, 1 august 2024

Pentru județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș și Harghita, avertizările de Cod Galben sunt valabile între 13:35 și 14:30.

Localitățile afectate includ Cămărașu, Cătina, Buza în Cluj, și Teaca, Lechința, Chiochiș, Șieu, Matei, Șieuț, Mărișelu, Galații Bistriței, Urmeniș, Budești, Monor, Sânmihaiu de Câmpie în Bistrița-Năsăud. În aceste zone se așteaptă averse torențiale de 15-25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

 


În cadrul ediției de luni, 9 septembrie, a emisiunii „Follow us!”, printre invitați s-a numărat Adrian Cuculis, care a vorbit despre evoluția cazului „2 Mai”, în care Vlad Pascu a ucis doi tineri și a rănit alți trei.