Se schimbă vremea în România: meteorologii au anunțat ploi torențiale, furtuni și grindină. Iată care sunt regiunile vizate

Autor: Diana Bostan

Cod galben de vreme rea

Sursa: Pixabay

Meteorologii au emis noi avertizări de cod galben pentru aproape toată țara. Se așteaptă furtuni, grindină, vânt de până la 70 km/h și precipitații de peste 40 l/mp.

O atenționare de caniculă este în vigoare pentru Capitală și alte 14 județe, aflate sub cod galben până la noapte. Potrivit digi24, de mâine, temperaturile vor scădea semnificativ, cu aproximativ 10 grade, aducând un răgaz de la valul de căldură.

Cod galben de vreme rea pentru aproape toată țara

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că, începând de la ora 17.00

și până mâine dimineață la ora 06.00, vor fi condiții de instabilitate atmosferică în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, mare parte din Transilvania și jumătatea sudică a Moldovei. 

Potrivit digi24, în această perioadă, sunt așteptate ploi torențiale, descărcări electrice, rafale puternice de vânt și vijelii, cu viteze de 55-70 km/h, precum și grindină.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță ploi în majoritatea zonelor țării: Cum va fi vremea în țară vineri, 14 iunie 2024

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Cantitățile de apă vor ajunge la 20-30 l/mp, iar pe alocuri pot depăși 40 l/mp. Aceste fenomene se vor manifesta și în alte regiuni ale țării, deși pe arii mai restrânse.

Sudul țării rămâne sub cod galben de caniculă

Astăzi, sudul țării rămâne sub cod galben de caniculă, cu temperaturi ce continuă să fie extrem de ridicate. Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a declarat pentru digi24 că astăzi se așteaptă să înceapă o schimbare a vremii.

Ea a menționat că zilele următoare vor aduce temperaturi mai apropiate de media lunii iunie, cu maxime care nu vor depăși 30 de grade Celsius. 

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță ploi, vânt puternic și grindină în mai multe zone din țară: Cum va fi vremea în țară joi, 13 iunie 2024

Potrivit sursei menționate anterior, weekendul va marca o scădere semnificativă a temperaturilor, oferind o perioadă de răgaz de la căldura intensă.

Meteorologii prognozează o revenire la temperaturi normale pentru această perioadă a anului, ceea ce va crea condiții mai confortabile pentru activitățile zilnice. Cu toate acestea, perioada de răcoare va fi de scurtă durată, deoarece prognozele indică o nouă creștere a temperaturilor începând de marți.

De marți, România se va confrunta din nou cu un val de caniculă, conform previziunilor meteorologilor. Directorul executiv ANM a avertizat că temperaturile vor începe din nou să crească, afectând întreaga țară.

Este important ca populația să fie pregătită pentru aceste schimbări de temperatură și să ia măsurile necesare pentru a se proteja de efectele adverse ale căldurii extreme. Deși weekendul va oferi o pauză de la caniculă, locuitorii trebuie să fie conștienți de revenirea acesteia și să rămână vigilenți.