Valul de scumpiri continuă în România și în anul 2023, astfel că pe lista produselor care vor avea un preț mai mare se numără și băuturile spirtoase. Cu cât va crește prețul băuturilor alcoolice?
Băuturile alcoolice, mai scumpe în anul 2023. Care este explicația?
Băuturile alcoolice spirtoase își modifică prețul în anul 2023, iar majorarea va fi simțită la raft. Motivul scumpirilor îl reprezintă majorarea nivelului accizei la alcool și băuturi alcoolice începând cu 1 ianuarie 2023.
La finalul anului trecut, reprezentanții autorităților au decis să crească acciza la alcool și băuturile alcoolice. Mai exact, au fost aduse modificări Legii 370/2022 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr 16/2022, publicată în Monitorul Oficial la 20 decembrie 2022, iar acciza la alcool și băuturi alcoolice a fost majorată cu 6%. Această majorare a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023, astfel că acciza pentru alcoolul etilic este 4,208.86
Practic, această majorare a accizei la alcool și băuturi alcoolice nu va face altceva decât să crească prețul băuturilor la raft. Producătorii vor fi direct afectați, în special cei care au capacități de producție locală, având în vedere costurile ridicate de producție.
„Costul materiilor prime şi al materialelor s-a mărit cu valori cuprinse între 30% şi 80%, iar nivelul accizei a fost deja majorat de două ori doar în anul 2022 (1 ianuarie 2022 cu 3,6% şi 1 august 2022 cu 5%), ceea ce a pus o presiune uriașă pe costurile de producţie.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie
Astfel, toate băuturile care au o concentrație alcoolică mai mare de 40% grade își vor majora prețul cu cel puțin 2 lei/litru.
Citește și: Scumpiri în lanț în anul 2023. Pentru ce vor trebui să facă românii un efort financiar și mai mare
Ce se va întâmpla după creșterea prețului băuturilor alcoolice?
Specialiștii sunt de părere că majorarea prețului băuturilor alcoolice va duce, automat, la scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor. Astfel, vânzările vor scădea și ar putea crește consumul de alcool nefiscalizat. Reprezentanții asociației menționate anterior sunt de părere că nu vor ajunge mai mulți bani la bugetul de stat ca urmare a majorării accizei la alcool și asta pentru că oamenii vor cumpăra din ce în ce mai puțin.
În plus, ca urmare a consumului de băuturi alcoolice nefiscalizate, specialiștii susțin că pot să apară și probleme de sănătate, având în vedere că aceste băuturi pot provoca un dezechilibru la nivelul organismului.