Se spală azi, 11 decembrie 2023, de Sf. Daniel?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 11 dec 2023, 10:44

Rugăciune către Sfântului Daniil Stâlpnicul 

Sursa: pexels.com

Pe data de 11 decembrie creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniil Stâlpnicul.

În peisajul spiritual al creștinismului, figura Sfântului Daniil Stâlpnicul strălucește ca un far al ascetismului și al înțelepciunii monahale. Născut în Mesopotamia și consacrat lui Dumnezeu încă din copilărie, el a ales să-și dedice întreaga viață izolării pe un stâlp, devenind un model viu al dăruirii absolute în căutarea spiritualității profunde.

Cine a fost Sfântul Daniil Stâlpnicul?

Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Daniil Stâlpnicul, luminător al vieții monahale, s-a născut în satul Vitaria din Mesopotamia, binecuvântarea Domnului îmbrățișându-i viața încă din copilărie.

Unicul dar al părinților, el a fost dăruit în întregime lui Dumnezeu, intrând pe calea monahismului la vârsta de doisprezece ani sub îndrumarea Sfântului Simeon Stâlpnicul.

Plecând din atmosfera monastică, Sfântul Daniil a ales să se retragă într-un templu păgân părăsit de la malul Mării Negre. Aici, pe acest pământ sacru, a ales să trăiască izolat, înălțându-se pe un stâlp înalt, unde a petrecut restul vieții sale.

Viața sa ascetică a fost una de dăruire totală, încercată de arșiță și frig, dar și de asalturile directe ale demonilor. Cu toate acestea, Sfântul Daniil a rămas neclintit în credința sa și în hotărârea de a sluji lui Dumnezeu prin această formă de viață extrem de ascetică.

Citește și: Canonul de rugăciune către sfântul vindecător pomenit la data de 11 decembrie 2023, potrivit calendarului creștin ortodox

Stâlpnicii care au venit în jurul lui Daniil au fost purtați de dorința de a învăța din înțelepciunea acestuia. El nu i-a învățat doar prin cuvânt, ci și prin exemplul său de viață. În jurul stâlpului său, acești ucenici au găsit o școală a credinței, unde virtuțile monahale și trăirea întru Hristos erau exemplificate în fiecare clipă.

Chiar și împăratul Leon cel Mare, recunoscând spiritualitatea și sfințenia stâlpului lui Daniil, a făcut o vizită de onoare, însoțit de principi și aristocrați.

Cu mândrie, le-a arătat stâlpul și a mărturisit: "Iată cea mai scumpă comoară a împărăției mele!” Această vizită nu a făcut decât să ateste influența profundă pe care Sfântul Daniil o avea nu doar asupra ascetismului, ci și asupra conștiinței sociale și spirituale a vremii.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cugetător profund, Sfântul Daniil Stâlpnicul și-a profețit propria zi a morții, iar la momentul trecerii sale în veșnicie, ucenicii săi au trăit o experiență mistică. În acel moment sfânt, s-au arătat îngerii, profeți, apostoli și martiri deasupra stâlpului, martori ai vieții de sfințenie trăită de cuviosul monah.

Înainte de a părăsi această lume, Sfântul Daniil a lăsat o rugăminte specială împăratului Anastasie. El i-a cerut să îngroape trupul său adânc și să pună deasupra mormântului său moaștele Sfinților Anania, Azarie și Misail, recent aduși din Babilon în Constantinopol.

În această dorință, Sfântul a văzut o modalitate de a asigura că cei care ar veni să cinstească mormântul său ar fi atrași și de sfințenia mucenicilor.

Astfel, viața Sfântului Daniil Stâlpnicul rămâne nu doar un capitol din istoria monahismului, ci și o lecție vie despre devotamentul total adus lui Dumnezeu și despre puterea exemplului personal asupra celor ce îl caută.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Mina ce trebuie rostită la data de 10 decembrie, potrivit calendarului creștin ortodox

Este voie să spălăm azi, de Sfântul Daniil Stâlpnicul?

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 11 decembrie este sărbătorit Sfântul Daniil Stâlpnicul. Acesta nu este trecut nici cu cruce neagră, dar nici cu roșie, astfel că oamenii pot să spele sau să facă alte treburi gospodărești.

De asemenea, ținând cont că această zi cade într-o zi din Postul Crăciunului, creștinii nu consumă alimente de tip animal și nu au dezlegare la pește.

Rugăciunea către Sfântul Daniil Stâlpnicul

Stâlp al răbdării ai fost râv­nind strămoșilor, cuvioase: Dreptului Iov întru patimi, Sfântului Iosif întru ispite; şi în trup viaţa celor fără de trup având, Sfinte Preacuvioase Daniil, părintele nostru, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufle­tele noastre.