Se spală azi, 12 decembrie 2023, de Sf. Spiridon? Calendar ortodox

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 12 dec 2023, 10:33

Sfântul Spiridon este trecut cu o cruce neagră în calendarul creștin ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sfântul Spiridon este sărbătorit anual la data de 12 decembrie, zi ce este trecută cu o cruce neagră în calendarul creștin ortodox.

Sfântul Spiridon este considerat făcător de minuni, iar acesta este pomenit la data de 12 decembrie, importanța acestuia fiind prezentată printr-o cruce neagră. Pot gospodinele să spele în această zi de sărbătoare când este prăznuit Sfântul Spiridon?

Se spală hainele în ziua în care este pomenit Sfântul Spiridon?

Este cunoscut faptul că în zilele trecute în calendarul ortodox cu o cruce roșie, gospodinele nu trebuie să spele haine, însă Sfântul Spiridon este trecut cu o cruce neagră.

În zilele trecute cu o cruce neagră, așa cum este ziua în care este prăznuit Sfântul Spiridon, credincioșii trebuie să se roage puternic la sfinții pomeniți în ziua respectivă, însă tradițiile diferă.

Deși ziua în care este pomenit Sfântul Spiridon este trecută cu o cruce neagră, credincioșii nu sunt obligați să țină cont de acest aspect, motiv pentru care aceștia pot spăla în decursul zilei, însă este bine ca în această zi să nu spălăm.

Crucea neagră prezentă lângă numele Sfântului Spiridon în calendarul ortodox atrage atenția asupra importanței acestuia. Creștinii ortodocși ce au fost ajutați de sfinții pomeniți în zilele cu cruce neagră pot să țină ziua lui ca pe o sărbătoare cu cruce roșie, în semn de recunoștință.

Citește și: Ce acatist se citește în Postul Crăciunului

La data de 12 decembrie 2023, zi în care se pomenește Sfântul Spiridon, oamenii pot să spele deoarece aceasta este considerată o zi lucrătoare.

„Păcatul apare atunci când săvârșim o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare, dintr-o rea intenție, conștienți fiind că încălcăm niște îndrumări ale Bisericii”, a explicat părintele protopop Marius-Cătălin Antohi, paroh al bisericii „Sfântul Ilie”, din Huși, potrivit ego.ro

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiții și obiceiuri pentru ziua în care este prăznuit Sfântul Spiridon

Sfântul Spiridon este pomenit în fiecare an la data de 12 decembrie, iar această zi fiind trecută cu o cruce neagră, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, însă țin cont și de ce nu trebuie să facă în această zi sfântă. În ziua în care este prăznuit Sfântul Spiridon nu avem voie să consumăm băuturi alcoolice în exces și nu este recomandat să facem munci în gospodărie, astfel încât familiile noastre să fie sănătoase și bogate.

În această zi nu este bine nici ca bărbații să înjuge vitele deoarece se crede că această acțiune le va aduce pagube mari în viață și boli. Femeile ce sunt însărcinate trebuie să se roage puternic la Sfântul Spiridon în această zi de sărbătoare deoarece acesta este considerat vindecător de boli, motiv pentru care la momentul în care femeile vor naște, copilul o să se nască sănătos, fără malformații. 

Sfântul Spiridon este celebrat la data de 12 decembrie, zi ce pică în cele 40 de zile ale Postului Crăciunului, motiv pentru care în această zi este dezlegare la ulei, potrivit playtech.ro

Rugăciune către Sfântul Spiridon

„Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare. Toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie. 

Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă! Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.

Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi. Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare. Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor! Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător! Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârșește minuni! Bucură-te, că încălțările tale slujesc drept dovadă. Amin!”