Se spală de Moșii de Toamnă 2023? Sfaturile preoților pentru Sâmbăta Morților

Autor: Bianca Vidoi

Este păcat să spălăm rufele de Moșii de Toamnă?

Sursa: Pexels.com

Moșii de Toamnă sunt celebrați în fiecare an în prima sâmbătă din luna noiembrie, fiind ocazia în care urmașii să îți pomenească și cinstească rudele adormite.

Există o superstiție pe care românii o respectă cu sfințenie de fiecare dată la care este o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox, iar Moșii de Toamnă 2023 nu fac o excepție. Credincioșii caută sfaturile preoților pentru a afla dacă este sau nu păcat să spele de Moșii de Toamnă.

Se spală de Moșii de Toamnă 2023

Moșii de Toamnă au loc în anul 2023 la data de 4 noiembrie, fiind prima sâmbătă din această lună, perioadă în care este celebrată această comemorare a persoanelor decedate.

În această zi sfântă, urmașii persoanelor decedate oferă pachete sfințite și citite de către preoți persoanelor mai puțin norocoase, pentru sufletele persoanelor ce au încetat din viață.

Data de 4 noiembrie este una foarte importantă și specială pentru credincioși, iar din acest motiv, românii încă mai țin cont de anumite superstiții, precum spălatul rufelor în zile de sărbătoare. Unele persoane nu știu exact de ce nu spală în zilele în care sunt celebrate sărbători importante, însă au fost învățate că nu este bine să facă acest lucru, în timp ce alți credincioși nu își doresc să spele rufe

în zilele de sărbătoare pentru a își arăta respectul față de Dumnezeu și față de cei adormiți. 

Citește și: Pe ce dată sunt Moșii de Toamnă 2023: Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

De Moșii de Toamnă 2023 se crede că nu este bine să spălăm rufe deoarece apa murdară ce va fi folosită va ajunge în final în preparatele realizate de gospodine pentru a le oferi ca pomană persoanelor mai puțin norocoase, însă iată care este sfatul preotului Andrei Atudori. 

„Doamne ajută! Nu voi insista mult asupra acestui subiect pentru că nu cred că este nevoie.

Este o superstiție! E posibil ca ea să vină dintr-un respect deosebit al poporului față de cei adormiți, pentru că pune accentul pe oferirea de milostenii pentru sufletele lor, dar nu are nici un suport în tradiția și învățătura Bisericii.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sâmbăta este în esența ziua de pomenire a morților, dacă am accepta o astfel de superstiție, de ce nu am face-o pentru toate sâmbetele din an?!

Ați specificat foarte bine că ar fi de dorit să participăm la Sfânta Liturghie din aceste zile de sâmbătă, însă, dacă nu este cu putință și dacă tot este nevoie să spălăm rufe în această zi, atunci, cred că nu ar trebui să îi uităm pe cei adormiți și să încercăm să oferim ceva de pomană pentru sufletele lor.

Bucurii de la Domnul!”,  a declarat acesta, potrivit doxologia.ro

Rugăciunea pentru sufletele celor adormiți

Moșii de Toamnă 2023 sunt celebrați la data de 4 noiembrie, iar credincioșii aleg ca în această zi sfântă să meargă la biserică alături de persoanele dragi, fiind o tradiție de a participa împreună la slujba Utreniei, la Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului.

Cea mai puternică formă de a îi ajuta pe cei trecuți la cele sfinte este să ne rugăm pentru ei, în special în aceste zile în care îi comemorăm. Iată care este rugăciunea pentru sufletele celor adormiți.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Citește și: Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce neagră și roșie

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”