Pe data de 8 noiembrie este sărbătoare mare în calendarul ortodox. Oare este bine sau nu să spălăm în această zi de mare sărbătoare?
Sfinții Mihail și Gavriil sunt cinstiți în fiecare an la începutul lunii noiembrie, mai precis pe data de 8 noiembrie, reprezentând una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. În acest articol, vom explora tradițiile, obiceiurile și răspunsurile oferite de preoți cu privire la această sărbătoare deosebită, precum și miturile și superstițiile care o înconjoară.
Sfinții Mihail și Gavriil- Cei doi Arhangheli
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți la data de 8 noiembrie în calendarul creștin ortodox. Acești doi arhangheli sunt purtători de sabie, simbolizând biruința asupra răului. Conform credinței ortodoxe, Mihail și Gavriil sunt conducătorii cetei de îngeri și călăuzele sufletelor în călătoria lor către Rai.
Citește și: 4 obiceiuri interzise de Sfinții Mihail și Gavriil. Superstițiile ce aduc un deces chinuitor oamenilor
În această zi, nu sunt cinstiți doar cei doi arhangheli, ci toate cetele îngerești. În teologia creștină, se spune că toți îngerii au fost creați buni de către Dumnezeu. Cu toate acestea, o parte dintre ei, conduși de Lucifer, s-au răzvrătit împotriva Creatorului, exprimând dorința de a-L înlocui: "Pune-voi scaunul meu deasupra norilor și voi fi asemenea cu Cel Preainalt" (Isaia 14, 13-14).
Tradiții și Superstiții de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil
Tradițiile legate de Sfinții Mihail și Gavriil variază în funcție de regiune, dar unele obiceiuri sunt larg răspândite în întreaga lume ortodoxă:
Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil este considerată una de mare însemnătate în calendarul ortodox. În această zi, nu se lucrează și nu se spală, conform tradiției religioase. Se crede că aceia care muncesc în această zi se vor chinui rău înainte de a muri.
Se amestecă berbecii cu oile pentru împerechere. Acest obicei are loc în special în zonele rurale și de munte.
În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil se celebrează timp de trei zile: 8, 9 și 10 noiembrie. Aceste zile poartă denumiri specifice: "capul Arhanghelului," "mijlocul Arhanghelului," și "coada Arhanghelului.”
Citește și: Ce se dă de pomană de Sf. Mihail și Gavril 2023?
Se spală sau nu de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril?
În ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, gospodinele coacă "turta arieților" din făină de porumb, numită astfel în legătură cu berbecii. Această turta este aruncată în târla oilor, odată cu separarea berbecilor de oi. Modul în care turta cade influențează rodul viitoare din primăvară: dacă cade cu fața în sus, se consideră că oile vor avea succes în fătare, iar dacă cade cu fața în jos, semnifică probleme în fătare și chiar pierderi.
Obiceiul legat de turta arieților și lăsată în târla oilor are legătură cu patronajul pe care Arhanghelii Mihail și Gavriil îl au asupra acestor animale.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
De asemenea, se știe că este mare păcat să spălăm rufele în această zi, indicat fiind să petrecem ziua în rugăciune, meditație și încercând să facem fapte bune.
Răspunsurile preoților despre sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil
În această zi, preoții oferă răspunsuri importante în ceea ce privește sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil:
- Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil este o zi de mare semnificație religioasă, iar tradiția spune că nu ar trebui să ne certăm sau să ne supărăm pe cei din jur. Este o zi pentru pace și iertare.
- Este interzis să ceri bani sau să pretinzi lucruri în această zi dacă anterior ai promis să ajuți pe cineva.
- Se consideră că aceia care muncesc în această zi se vor chinui în ceasul morții. De aceea, se evită activitățile obișnuite de muncă.
- Se interzice croșetatul și orice activitate legată de lână. De asemenea, este bine să se evite spălarea sau măturarea casei.
- Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil este una care trebuie cinstită ca atare, astfel că spălarea și călcarea hainelor se amână pentru o altă zi.
- Este important să nu fii zgârcit cu banii sau alimentele în această zi și să oferi ajutor celor nevoiași.
Citește și: Ce e bine să faci astăzi, de Sf Mihail și Gavriil 2022! Obiceiuri pentru sănătate și noroc
- Este tradiția ca în această zi să nu mănânci nimic până la încheierea Sfintei Liturghii la biserică, deoarece ar putea aduce probleme stomacale.
Astfel, sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este o zi de mare importanță în calendarul creștin ortodox, înconjurată de tradiții și superstiții. Preoții și credincioșii consideră această sărbătoare un moment de închinare, iertare, și pace, evitând munca și respectând obiceiurile specifice acestei zile speciale.