La data de 25 decembrie 2024 este celebrată Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos sau Crăciunul, iar la data de 26 decembrie 2024 este a doua zi de Crăciun, în care este pomenit Soborul Maicii Domnului. La data de 27 decembrie 2024 este sărbătorit Sfântul Ștefan, iar românii sunt curioși dacă pot spăla în a doua zi de Crăciun, dar și care sunt tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte.
Se spală în a doua zi de Crăciun
În perioada sărbătorilor de iarnă s-au dezvoltat mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții, care îi ajută pe credincioși să se concentreze la partea lor spirituală. Astfel, pe 26 decembrie 2024, în a doua zi de Crăciun, gospodinele sunt încurajate să evite treburile casnice, precum spălatul, călcatul, măturatul sau curățenia și să se concentreze asupra familiei. Și cusutul este interzis pe parcursul zilei de 26 decembrie, în special pentru fetele nemăritate, deoarece se crede că astfel vor rămâne singure în următorul an.
Credincioșii nu trebuie ca pe parcursul acestei zile să muncească, deoarece astfel nu vor mai avea parte de zile libere în anul care urmează. De astfel, nu trebuie să bârfim, să vorbim urât sau să ne certăm.
Citește și: A doua zi de Crăciun în 2023: Obiceiurile pe care trebuie să le respecți pe 26 decembrie
Soborul Maicii Domnului este sărbătorit anual pe 26 decembrie, iar această sărbătoare este recunoscută a fi cea mai veche sărbătoare închinată Fecioarei Maria. Pentru a o cinsti pe Fecioara Maria așa cum trebuie, creștinii sunt încurajați ca în a doua zi de Crăciun să nu stea departe de familie și să se adune în aceeași casă.
Tot în a doua zi de Crăciun, finii trebuie să meargă la nași pentru a le săruta mâna și a îi îmbrățișa de trei ori.
Pentru a avea parte de sănătate pe tot parcursul anului care urmează trebuie să dansăm de Soborul Maicii Domnului. Pentru a ne merge bine în anul 2025 trebuie să facem cel puțin un cadou în a doua zi de Crăciun, iar dacă vrem să atragem norocul și fericirea în calea noastră trebuie să împodobim casa cu vâsc, potrivit ziarulamprenta.ro .Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Ce se schimbă în privința pensionarilor cu venit mic sau mediu? Ajutoarele nu întârzie să apară!
Rugăciunea pentru a doua zi de Crăciun
Este important ca pe parcursul zilei de 26 decembrie 2024 să o cinstim pe Fecioara Maria și să ne rugăm acesteia. Rostind această rugăciune vom păstra liniștea în căminul nostru pe parcursul sărbătorilor de iarnă.
„Tată din Ceruri, te rog să-mi binecuvântezi familia, prietenii, rudele și pe cei pe care îi iubesc, și pe cei care citesc această rugăciune chiar acum.
Arată-le Tu o nouă imagine a dragostei și puterii Tale nemărginite. Duhule Sfânt, te rog să-i ajuți, chiar în acest moment.
Acolo unde există durere, te rog să le dăruiești pacea și milă Ta. Acolo unde există îndoială, te rog să le inspiri o încredere înnoită prin Harul Tău. Unde există o nevoie, te rog să le-o împlinești.
Binecuvântează-le Tu căminul, familia, munca, da-le Înțelepciune și Lumină în viață lor. Binecuvântează-i când pleacă și când se întorc acasă, mergi înaintea lor și deschide-le calea.
Călăuzește-i și ocrotește-i clipă de clipă în toată viața lor.Iartă-le lor păcatele făcute cu voie sau fără de voie, cu știință, din neștiință sau pe cele pe care nu și le amintesc. Condu-i Tu pe Calea Ta Cea Sfîntă, În Numele Fiului Tău, Iisus Hristos. Doamne Tată, Fiule și Duhule Sfânt, vă mulțumesc că veți face mai mult decât pot eu cere. Amin!”