Se spală în joia, vinerea şi sâmbăta după Paşti? Tradiţii pentru aceste zile

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 21 apr 2023, 14:16

Când se spală rufe în Săptămâna Luminată

Sursa: freepik.com

Când se spală rufe în Săptămâna Luminată 2023? Tradiții și obiceiuri pentru Joia, Vinerea și Sâmbăta din Săptămâna Luminată

Săptămâna Luminată este prima săptămână care urmează după Învierea Domnului și reprezintă începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile, la Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile). Se spală sau nu rufe în joia, vinerea şi sâmbăta după Paști? Tradiții și obiceiuri în Joia, Vinerea și Sâmbăta din Săptămâna Luminată. 

Citește și: Calendar Ortodox 22 aprilie 2023: Sărbătoare în Sâmbăta din Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci în această zi

Se spală sau nu rufe în Joia din Săptămâna Luminată 

Tradiții și obiceiuri în Joia, Vinerea și Sâmbăta din Săptămâna Luminată
[Sursa: PixaBay]

În tradiția populară, Joia din Săptămâna Luminată poartă denumirea de Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile și grânele. 

Cine munceste in aceasta zi aduce asupra casei nenorocul, seceta si daunatorii in livezi. „Joia Rea”, cum mai este denumita aceasta zi, cere un ritual al mortilor. 44 de galeti cu apa sunt carate de o persoana, 2 lumanari se aprind la toate cele 4 capete iar apa astfel „sfintita” se varsa apoi in fantana din curte. 

Conform tradiției, în prima zi de joi după Paște nu este bine să muncești deoarece vei aduce seceta și dăunătorii în livezi, dar și ghinionul asupra casei. De asemenea, în Joia Verde nu se spală și nu se albesc rufe și nici munca la câmp nu este permisă. 

Citește și: Izvorul Tămăduiri 2023: Ce tradiţii trebuie respectate azi

Izvorul Tămăduirii 2023. Tradiții și obiceiuri

Vinerea din Săptămâna Luminată, atunci când se sărbătorește Izvorul Tămăduirii, poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântănița. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

În această zi, creștinii ortodocși vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasmă Mică. Cuvântul "agheasmă" (provine din grecescul "aghios") înseamnă sfințire și denumește atât apă sfințită, cât și slujba pentru sfințirea ei. 

După ce preotul a sfințit apa, îi stropește pe credincioși în timp ce se cântă troparul: "Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvintează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău".  

Potrivit credinței populare, agheasma ajută credincioșii care o consumă să aibă o bună sănătate trupească și sufletească. De asemenea, cu apa sfințită la Izvorul Tămăduirii se întărește credința, se sfințește tot ce ține de casele oamenilor și se alungă diavolii, teama, frica de moarte, visele rele și orice primejdie. 

Potrivit tradiției, în Vinerea Izvorului Tădăduirii credincioșii dau de pomană cozonaci, pască, sarmale, drob, friptură și ouă roșii pentru sufletele celor adormiți. 

Potrivit obiceiului popular, de Izvorul Tămăduirii nu e bine să speli, să calci sau că coși sau să muncești. Se spune că cine muncește în Vinerea Izvorului Tămăduirii, va avea ghinion tot anul. 

Ce nu e bine să faci în Sâmbăta Luminată

În Sâmbăta din Săptămâna Luminată nu se face parastas, pentru că morții vor fi pomeniți la slujba de Paștele Blajinilor, în ziua de luni de după Duminica Tomii( sărbătorită la o săptămână după Paște). În această perioadă credincioşii nu îngenunchează, nu fac mătanii, ci doar se închină.

Se spune că se face acest lucru pentru că Domnul Iisus nu ne vrea în umilință, ci vrea să ne îndreptăm și să biruim asupra păcatelor noastre. 

În Sâmbăta din Săptămâna Luminată se pot spăla rufe. 

 

Taguri: