Se spală în prima zi din Postul Crăciunului? Iată ce spun preoții

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 nov 2023, 10:52

Este păcat sau nu să spălăm rufele în prima zi din Postul Crăciunului 

Sursa: Unsplash

Astăzi este prima zi din Postul Crăciunului, iar pentru această ocazie există o serie de tradiții și superstiții pe care credincioșii le respectă.

Postul Crăciunului a venit, iar în prima zi din cele 40 de zile de post, credincioșii țin cont de numeroase tradiții și superstiții, iar una dintre cele mai importante sunt legate chiar de spălatul rufelor. 

Este bine să spălăm rufele în prima zi din Postul Crăciunului?

Românii aleg adesea să țină cont de tradiții și superstiții pentru a atrage bunăstarea, sănătatea, norocul și banii în viața lor, iar aceste obiceiuri trebuie să fie adesea realizate în zilele importante, prima zi din Postul Crăciunului fiind una din acestea.

O tradiție cunoscută pentru prima zi din Postul Crăciunului spune că femeile trebuie să spele cămășile și fețele de masă pentru ca tot anul să aibă parte de curățenie. 

Pe parcursul celor 40 de zile ale Postului Crăciunului, se crede că fetele nemăritate trebuie să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede, dar și pentru a își lua soarta în mâini cât mai repede. Fetele nemăritate, ce își doresc să scape de singurătate, trebuie să culeagă câte o surcea pe parcursul celor 40 de zile, urmând ca de Ajunul Crăciunului să gătească cu ajutorul acestora pentru „aflarea

ursitului”.

Citește și: Prima zi din Postul Crăciunului 2023: Ce mare sfânt este pomenit în această zi sfântă

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

La data de 14 noiembrie a avut loc Lăsata Secului, iar cu această ocazie, familiile din România s-au strâns în jurul meselor pentru a mânca preparatele cele mai apreciate, iar în prima zi a Postului Crăciunului, credincioșii trebuie să strângă toate oasele și resturile, urmând să le arunce afară spre răsărit,

spunându-se următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Această tradiție este încă realizată pentru ca vrăbiile să nu le strice ogoarele oamenilor. 

Se obișnuiește ca în prima zi în a Postului Crăciunului, toate oalele din casă să fie puse cu gura în jos, astfel încât cei ai casei să fie feriți de orice pagubă sau boală, adaugă traditii-superstitii.ro

Ce rugăciune se rostește în timpul Postului Crăciunului?

Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie, iar timp de 40 de zile, până la data de 24 decembrie, românii au parte de o perioadă de curățare sufletească și trupească. Este recomandat ca în aceste 40 de zile, credincioșii să se afunde în rugăciune, iar aceasta este rugăciunea pe care trebuie să o rostească în cele 40 de zile ale Postului Crăciunului pentru iertarea păcatelor.

Citește și: Alimentul pe care nu ai voie să îl consumi în Postul Crăciunului 2023, deși am putea crede că este de post

Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt

și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.