Sâmbăta lui Lazăr 2023 este sărbătorită în calendarul ortodox pe data de 8 aprilie 2023, cu o zi înainte de Intrarea Domnului în Ierusalim. Care este semnificația religioasă a acestei sărbători, dar și ce tradiții și obiceiuri se respectă în Sâmbăta lui Lazăr?
Citește și: Floriile 2023: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Duminica Floriilor. Aduce noroc și sănătate
Se spală sau nu rufe în Sâmbăta lui Lazăr 2023
Se spală sau nu rufe în Sâmbăta lui Lazăr 2023 aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări ale românilor atunci când vine vorba despre sărbătoarea din Sâmbăta Floriilor, dar și în celelalte zile de sărbătoare pe peste an.
Potrivit tradiției populare, în Sâmbăta lui Lazăr nu se spală rufe, nu se toarce, nu se face curat, iar muncile câmpului sunt interzise.
În tradiția populară, Sâmbăta lui Lazăr este cunoscută sub denumirea de Moșii de Florii și este ultima zi din Postul Sfintelor Paşti în care se mai fac pomeniri pentru cei adormiţi. În această zi se obișnuieșteca femeile să facă plăcinte pe care le dau apoi de pomană.
„Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbrăcate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare”, spun etnologii de la Muzeul Dunării de Jos, citați de adevărul.ro.
Ce este Sâmbăta lui Lazăr?
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Sâmbăta lui Lazăr comemorează învierea lui Lazăr, minune consemnată în Evanghelia după Ioan, în care Iisus îl aduce la viață pe Lazăr din Betania la patru zile după înmormântarea acestuia.
În momentul când au sosit în Betania, Lazăr era mort și îngropat de patru zile. Marta, una din surorile lui Lazăr, l-a întâmpinat pe Iisus și i-a spus: "Dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit", dar Iisus a asigurat-o că fratele ei va învia și a spus:
"Eu sunt învierea și viața. Cel ce crede în mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în mine în veci nu va muri. Crezi tu aceasta?"
Apoi Iisus a spus: "Nu ți-am spus că dacă vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu?" Așa că au ridicat piatra. Iisus și-a ridicat ochii în sus și a zis:
"Tată, îți mulțumesc că m-ai ascultat. Eu știam că întotdeauna mă asculți, dar am zis așa pentru mulțimea care stă aici, ca să creadă că tu m-ai trimis."
După ce a spus aceasta, Iisus a strigat cu voce tare:" Lazăre, vino afară!" Mortul a ieșit, cu mâinile și picioarele legate cu fâșii de pânză și cu fața înfășurată cu o maramă. Iisus le-a spus lor: "Dezlegați-l și lăsați-l să meargă."
Minunea învierii lui Lazăr este semnalul care declanșează patimile lui Iisus. Ioan precizează că această minune va duce la decizia lui Caiafa și a Sinedriului de a plănui să-l ucidă pe Iisus.