În Sâmbăta Mare, luminile se aprind în bisericile ortodoxe și are loc ceremonia solemnă a Învierii. Iată câteva dintre tradițiile și obiceiurile specifice acestei zile sfinte!
Se spală sau nu în Sâmbăta Mare
Conform tradiției, în dimineața Sâmbetei Mari, copiii și adulții se îmbracă în haine noi și merg la biserică pentru a se spovedi și a primi Sfânta Împărtășanie. Preoții spun că în această zi nu este bine să speli rufe, fiind vorba de o zi sfântă.
În seara de Înviere, în toate bisericile ortodoxe, are loc ceremonia specială. Fiecare gospodină este îndemnată să aducă un coș plin cu preparate, care vor fi sfințite în timpul slujbei, iar la final acestea vor fi distribuite persoanelor nevoiașe.
La miezul nopții, preoții îi cheamă pe credincioși să vină să ia lumină, rostind cuvintele: "Veniți să luați Lumină!". Credincioșii aprind lumânări și le transmit mai departe până când toți cei prezenți au lumânările aprinse.
Conform tradiției, după ce au luat lumină, credincioșii sunt îndemnați să meargă la mormintele celor decedați pentru a le vesti venirea Învierii Domnului.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Se crede că lumânarea de la Înviere nu ar trebui să fie stinsă până când creștinii ajung acasă, unde obiceiul cere să înconjoare casa de trei ori pentru a îndepărta spiritele rele.
Resturile de la lumânările de la Înviere trebuie păstrate cu grijă de către credincioși, deoarece se spune că în momente de necaz, grindină sau furtună, acestea pot fi de ajutor dacă sunt aprinse și însoțite de rugăciune.
Tradiționala urare de Paște a creștinilor ortodocși este "Hristos a Înviat", la care se răspunde cu "Adevărat a Înviat". Acestea sunt folosite timp de 40 de zile după Paște, până la sărbătoarea Înălțării Domnului. Urările trebuie rostite și în momentul ciocnirii ouălor.
Citește și: Zile libere pentru Paștele catolic în 2024. Ce spune Codul Muncii
Rugăciune Sâmbăta Mare
„Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima, care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, iar a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.
Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin.”