Se spală pe 27 aprilie 2024, în Sâmbăta Floriilor? Iată ce spun preoții

Author: Denisa Irimia
Actualizat: 26 apr 2024, 15:00

Traditii si obiceiuri de Florii

Sursa: freepik

Nu este o noutate că oamenii se întreabă dacă pot să spele rufe în Sâmbăta lui Lazăr, cunoscută și sub numele de Moșii de Florii. Această zi este marcată de multe tradiții și reguli specifice.

Conform preoților, unele activități casnice sunt interzise în timpul acestei sărbători dinaintea Floriilor. Astfel, în Sâmbăta lui Lazăr nu este bine să speli și nici să faci treaba în casă.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Florii 2024: Mormintele trebuie să fie curățate și stropite cu apă sfințită în Duminica Floriilor

Moșii de Florii

În preajma sărbătorii Floriilor, ziua de sâmbătă este denumită și Moșii de Florii, ocazie cu care se aduc pomeniri pentru cei dragi care au plecat dintre noi.

În Sâmbăta lui Lazăr, înaintea sărbătorii Floriilor, tradiția rurală interzice femeilor să torcă. Această interdicție are la bază credința că morții, care așteaptă în pragul Raiului, ar putea reveni pe pământ dacă se încalcă această obicei.

Se spune că această zi este consacrată iertării, deci ar fi înțelept să acorzi iertare celor care ți-au greșit și să eviți să te enervezi sau să te cerți cu cineva.

Conform unei tradiții populare, în noaptea de Florii, se spune că fetele fierbeau apă cu busuioc și cu fire de la ciucurii ale unei năframe furate de la înmormântarea unei fete tinere. În Duminica Floriilor, fetele se spălau cu această apă pe cap și apoi o aruncau la rădăcina unui pom fructifer, în speranța că astfel le va crește părul sănătos și bogat.

În Sâmbăta lui Lazăr, în bisericile ortodoxe, se cântă piese religioase care evocă moartea și învierea lui Lazăr, cel ce era prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr prefigurează Învierea Mântuitorului Hristos.

Odinioară, tinerele mergeau colindând prin casele oamenilor, purtând cununi de flori de câmp pe cap. Printre ele, o fată, cunoscută sub numele de Lăzărița, era îmbrăcată ca o mireasă.

În această zi de sărbătoare, copiii au obiceiul să meargă la vecini și prieteni cu crengi de salcie sfințite de preot. Ei cântă despre Iisus și sunt întâmpinați cu bucurie de gospodari, care le oferă ouă albe, nefierte, pe care să le vopsească pentru Paște.

Citește și: De Buna Vestire se mănâncă pește. 2 rețete mănăstirești cu pește simple și delicioase

Traditii si obiceiuri de Florii
[Sursa: kanal d]

Urări de Florii

„La mulți ani de Florii! Să înflorești alături de cei dragi!”

„Primăvara să-ți aducă bucurie și fericire. La mulți ani de Florii!”

„Onomastică fericită! Ziua numelui să fie luminoasă și să se prelungească în multe altele aducătoare de bucurii!”

„Totul pe lume se schimbă, doar florile se deschid în fiecare primăvară. Pentru că eşti minunată, toate florile din lume îţi urează la mulţi ani!”

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

„Viața să-ți fie precum un buchet de flori: colorată şi plină de esenţe cuceritoare. La mulţi ani unei flori speciale!”

„La fel cum florile sunt semne ale primăverii, acest mesaj un semn că ţin la tine! La mulţi ani!„

„Să te bucuri de numele pe care-l porţi, să fii fericită, iubită şi bucuroasă. La mulţi ani!”

„De Florii, îți doresc să te bucuri de viață ca de o grădină plină de flori. Fiecare zi să-ți aducă noi motive de fericire. La mulți ani!”

„De Florii, îți trimit un gând frumos și speranța că fiecare zi îți va aduce bucurii mici, dar semnificative. La mulți ani!”

„Există flori în grădina mea, există flori în parc, dar niciuna nu se compară cu tine! Ești cea mai frumoasă floare a mea! La mulți ani!”

„Sărbătoarea Floriilor să-ți aducă în suflet primăvara, cu toată frumusețea și căldura ei. Te iubesc! La mulți ani!”

„În această zi de sărbătoare, vreau să știi că tu ești floarea cea mai specială din grădina inimii mele. La mulți ani de Florii, draga mea!”

„Ziua de Florii să-ți aducă bucurie și să-ți înmulțească zâmbetele. Ești floarea mea preferată. La mulți ani!”

„De ziua numelui tău îți doresc un buchet de fericire, bucurii și zâmbete! La mulți ani de Florii, draga mea!”

„De Florii, îmi doresc să fii înconjurată de frumusețe și să simți căldura dragostei mele. La mulți ani, iubita mea!”

„Fiecare floare să-ți amintească de cât de mult te iubesc. La mulți ani de Florii, sufletul meu!”

„Pentru că ești minunată, toate florile din lume îți urează ”La mulți ani de Florii!”

„O zi frumoasă începe cu o floare. Viaţa este frumoasă pentru că tu exişti. La mulţi ani!”