Se spală rufe în a doua zi de Rusalii? Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sânziene

Autor: Bianca Vidoi

Când putem spăla haine după Rusalii?

Sursa: Pexels.com

Rusalii sunt celebrate la data de 23 iunie 2024, iar în acest an, a doua zi de Rusalii pică atunci când românii celebrează Sânzienele.

Sânzienele sunt celebrate anual la data de 24 iunie 2024, iar în acest an, această sărbătoare pică în aceeași zi ca a doua zi de Rusalii, motiv pentru care românii țin cont de anumite tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată dacă credincioșii au voie să spele rufe în a doua zi de Rusalii.

Se spală rufe în a doua zi de Rusalii

Rusaliile pică anul acesta la data de 23 iunie 2024, mai exact după 50 de zile de la celebrarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, motiv pentru care a doua zi de Rusalii pică

la data de 24 iunie 2024, în ziua în care sunt celebrate Sânzienele. Drăgaica sau Sânzienele sunt celebrate anual la data de 24 iunie, iar această zi marchează sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și pomenirea Aducerii Moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. 

Citește și: Ce simbolizează frunzele de nuc binecuvântate de Rusalii? Ce facem cu ele când se usucă

Atât Rusaliile, cât și Sânzienele sunt trecute în calendarul creștin ortodox alături de o cruce roșie, motiv pentru care credincioșii tind să nu realizeze munci ale câmpului sau ale gospodăriei în aceste zile. Mai mult de atât, se crede că femeile ce spală sau fac curat de Drăgaică vor supăra Sânzienele, ceea ce le va face pe acestea să se răzbune pe ele, dar și să atragă asupra lor mai multe evenimente triste.

Din acest motiv, gospodinele trebuie să aștepte data de 25 iunie pentru a spăla rufele.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sânziene

Sărbătoare de Sânziene începe încă din noaptea de 23 iunie, atunci când se spune că se deschid cerurile, iar Sânzienele ies și fac un dans al ielelor. În această zi, credincioșii respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții pentru a aduce în calea lor noroc, sănătate și avuție, dar și pentru a se asigura că ghinionul o să stea departe de ei. 

Din acest motiv, femeile se scaldă în roua dimineții sau în apele curgătoare atunci când soarele răsare la data de 24 iunie 2024, pentru ca acestea să rămână mereu curate și sănătoase.

Se crede că femeile ce respectă acest obicei au șanse mai mari de a rămâne însărcinate. În unele zone din România, fetele merg la cules de flori pe care le vor folosi pentru a realiza coronițe, potrivit fanatik.ro.

După ce fetele împletesc coronițele, acestea sunt aruncate peste casă, iar dacă acestea rămân agățate, atunci o nuntă este așteptată în viitorul apropiat.

Există și fete ce păstrează câteva flori din care au realizat coronița pentru a le pune sub pernă, astfel încât să își viseze ursitul. Sărbătoarea de Sânziene este cunoscută pentru entitățile ce poartă același nume și care își fac prezența la data de 24 iunie 2024.

Se crede că acestea dansează pe parcursul nopții, însă departe de ochii oamenilor. În cazul în care dansul lor este observat de cineva, atunci persoanele respective se vor îmbolnăvi și nu se vor mai putea vindeca vreodată.