Se spală sau nu rufe în Joia Mare și Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor 2023. Care sunt tradițiile și obiceiurile populare de care e bine să ții cont în Joia Mare și în Vinerea Neagră, înainte de Paște 2023?
Se spală sau nu rufe în Joia Mare
Miercurea din Săptămâna Mare este ultima zi în care se mai spală rufe în gospodării, se curăţă grajdurile, livada şi grădina.
Joia Mare marchează patru momente importante și anume spălarea picioarelor apostolilor de către Iisus Hristos, Cina Domnească la care s-a instituit Taina Împărtășaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani și prinderea Domnului de către cei ce voiau să-L ucidă.
În Joia Mare, oamenii merg la biserică pentru a se spovedi și împărtăși.
Vopsitul ouălor roșii se face in Joia Mare.
Potrivit datinei, nu este bine să dormi în Joia Mare, căci cine doarme în această zi va rămâne leneș tot anul.
Se spune că dacă doarme o femeie în Joia Neagră, va veni Joimărița care o va face incapabilă de lucru tot anul.
În credința populară această zi este termenul final când femeile trebuie să termine de tors cânepa
În Joia Mare se fac focuri în curtea casei, pentru ca morții să se poată încălzi. Focul din Joia Mare se face aprinzând pentru fiecare mort câte o grămăjoară ca să fie și ei luminați pe lumea cealaltă
Joi, pe 13 aprilie 2023 se duc la biserică băuturi și mâncăruri, care se sfințesc și se dau de pomana pentru sufletul morților.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citește și: Când se trece pe sub masă și ce semnificație are această tradiție creștină?
Citește și: Paște fericit! Mesaje, urări și felicitări pentru prieteni și familie
Ce nu ai voie să faci în Vinerea Neagră
Spălatul rufelor este de asemenea interzis și în Vinerea Mare, în care se ține post negru și nu se lucrează nimic.
Prohodul Domnului de vineri seara este ultima etapa a tânguirii lui Hristos, care se afla acum în mormânt. La sfârșitul slujbei se înconjoară biserica cu Sfântul Aer, pe sub care trec apoi toți credincioșii.
Numit si Epitaf, Sfântul Aer este o panză de in, de mătase sau de catifea pe care se afla imprimată, brodată sau zugrăvită icoana înmormântării Domnului. Epitaful simbolizeaza trupul mort al lui Hristos.
În Vinerea Mare nu se mai slujește Sfinta Liturghie
În Vinerea Paștelui se tine post negru și nu lucrează nimeni nimic
În Vinerea Neagră nici măcar clopotele nu se trag.
De când se slujește Punerea în Mormânt și până în ziua Învierii, nu se trag clopotele.
Potrivit tradiției, pe toată perioada Săptămânii Patimilor credincioșii trebuie să se abțină de la a consuma urzici și oțet deoarece acestea au strânsă legătură cu patimile din ultimele clipe de viață ale Mântuitorului.
Trebuie amintit faptul că atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înțepându-i rănile și stropit cu oțet, pentru a-i provoca și mai multe dureri. Legenda spune că atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oțet.