Se spală rufe în Lunea Mare, Marțea Mare și Miercurea Mare? Sfatul preoților pentru credincioși

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 10 apr 2023, 12:55

Se spală sau nu rufe rufe în Lunea Mare, Marțea Mare și Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor 2023

Sursa: freepik.com

Se spală sau nu rufe rufe în Lunea Mare, Marțea Mare și Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor 2023.

Săptămâna Patimilor 2023 a început pe 10 aprilie, cu Lunea Mare, zi în care  Biserica a rânduit să se facă pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob și a smochinului neroditor. Iosif a fost cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob și primul al Rahilei. Se spală sau nu rufe rufe în Lunea Mare, Marțea Mare și Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor 2023 și care sunt tradițiile și obiceiuri populare legate de primele zile din Săptămâna Mare? 

Citește și: Calendar Ortodox 11 aprilie 2023: Sărbătoare cu cruce neagră. Ce trebuie să faci în Sfânta și Marea Marți din Săptămâna Patimilor 2023

Când se spală rufe în Săptămâna Mare 

Săptămâna Patimilor 2023 a început luni, 10 aprilie, pentru creștinii ortodocși din întreaga lume care se pregătesc cum se cuvine pentru a întâmpina Învierea Domnului. 

Începând cu această dată, în toate bisericile se vor realiza în fiecare seară Deniile, slujbele care au rolul de a transpune în plan real fiecare pas făcut de Hristos pe drumul Crucii, un șir de evenimente care cu toate că se repetă de la an la an, nu își pierd niciodată din însemnătate și din emoție. Prin intermediul acestor slujbe de seară credincioșii îl „conduc” pe Hristos spre Răstignire, urmând ca la finalul acestei săptămâni să descopere Lumina Învierii. 

Tot în Lunea Mare din Săptămâna Patimilor se începe și curățenia de Paște: se scoate totul la aerisit, se spală rufe, se calcă și se fac reparațiile necesare prin casă. Se spune că și curățenia din Săptămâna Mare se face ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruieşte şi se spală totul. „Să nu te prindă Paştele în necurăţenie, că te blesteamă casa!” 

Referitor la zilele când se spală rufe în Săptămâna Mare, credincioșii trebuie să știe că pot face această activitate casnică doar în primele 3 zile și anume în Lunea Mare, Marțea Mare și Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor 2023. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: La câte grade se coace cozonacul de Paște 2023? Alege temperatura potrivită în funcție de cuptor

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor 2023 

În Marțea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului, Sfinții Părinți au rânduit să se citească „Pilda celor zece fecioare. „  Această pildă ne prezintă zece fecioare, cinci "înțelepte" și cinci "neînțelepte", care se pregătesc pentru nuntă. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunți.

Hristos se numește pe sine "mire", iar Apostolii poartă numele de "prietenii mirelui". Mireasa lui Hristos este Biserica. 

Biserica nu consideră munca de Marțea Mare un păcat, motiv pentru care credincioșii au liber la curățenie în gospodărie, în curte sau în grădină. Ba chiar este recomandat să fie aerisită fiecare cameră, să se termine munca la câmp și să fie bine curățate toate geamurile.

Pentru bărbați, se spune că este bine să le fie de ajutor nevestelor în această zi, pentru că vor avea noroc în relație tot restul anului și vor avea parte de spor în casă, scrie spynews.ro.

O veche superstiție din popor spune că este bine ca oamenii să se spele ritualic, această practică având puterea de a seca bolile. 

Ce nu ai voie să faci în Miercurea din Săptămâna Mare 2023 

Miercurea din Săptămâna Mare este ultima zi în care se mai spală rufe în gospodării, se curăţă grajdurile, livada şi grădina. Tradiția spune că în Sfânta zi de miercurei, femeile trebuie să spele geamurile casei pentru a lăsa soarele să pătrundă.

Totul trebuie făcut înaite de Joia Mare, pentru a aduce în casă lumină pe tot parcusul anului.

În Miercurea Mare femeile nu au voie să toarcă.  Din vremuri îndepărtate, se crede că torsul în Sfânta zi de Miercurei poate să "întoarcă" minţile persoanelor care practică această îndeletnicire casnică. 

 

Taguri: